Signnieuws

MKB-Nederland, VNO-NCW en andere brancheorganisaties roepen het nieuwe kabinet op de regeldruk te verminderen. Zij pleiten onder meer voor uitzonderingen voor het mkb en het schrappen van onwerkbare regels.

Volgens de voortgangsrapportage regeldruk van het ministerie van EZK is bijna een derde van de regels nauwelijks uitvoerbaar voor ondernemers.

Volgens hen zijn keiharde, afrekenbare reductiedoelstellingen zijn noodzakelijk om de aanzwellende regeldruk in te dammen. Er komen volgens de organisaties alleen maar regels bij, ook vanuit Brussel, maar er gaat zelden iets af. De ondernemersorganisaties reageren daarmee op de voortgangsrapportage regeldruk van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Die laat zien dat bijna een derde van de regels nauwelijks uitvoerbaar is voor ondernemers en dat in toenemende mate extern advies nodig is om überhaupt aan regelgeving te kunnen voldoen. Dat drijft de toch al gigantische kosten van regeldruk op tot onaanvaardbare proporties, waarschuwen ze.

Grote uitdaging

Last van verstikkende regels is volgens de organisaties een van de vaakst gehoorde klachten van ondernemers. Hier ligt dan ook een uitdaging voor een volgend kabinet. “Een ommezwaai naar minder regeldruk en meer faciliterend beleid zou het ondernemersklimaat in Nederland enorm vooruit helpen.”

De Europese Commissie heeft inmiddels een harde reductiedoelstelling om 25 procent van haar rapportageverplichtingen te schrappen. In Nederland is volgens de organisaties zelfs meer nodig. Ook moet in Nederland, net als in Brussel, veel vaker worden overwogen om kleine bedrijven uit te zonderen van nieuwe en bestaande wetgeving.

Sociale domein

Volgens de organisaties is de regeldruk het grootst in het sociale domein van het werkgeverschap. Het gaat dan onder meer om de loondoorbetaling en re-integratie bij ziekte, de transitievergoeding en de vele arboregels.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.