Signnieuws

De MX3D Bridge van Joris Laarman Lab x MX3D heeft dit jaar de Public Award van Dutch Design Awards gewonnen. Met een nipte meerderheid van stemmen kozen de bezoekers van Dutch Design Week voor dit project, een 3D-geprinte stalen brug, een doorbraak in de bouwsector.

MX3D Bridge van Joris Laarman Lab x MX3D – Foto Tim Geurtjens

In het centrum van Amsterdam wordt binnenkort de eerste stalen brug ter wereld geplaatst die 3D geprint is door robots. Dit fascinerende, grensverleggende project is een initiatief van de Nederlandse start-up MX3D. Het unieke ontwerp ontsproot aan het brein van ontwerper Joris Laarman. De ontwikkeling kwam tot stand met partners als Arup, Autodesk, Heijmans, ArcelorMittal en Imperial College London.

Doorbraak

De brug wordt over de gracht van de Oudezijds Achterburgwal (Wallen) geplaatst. Een doorbraak voor de innovatieve mogelijkheden van (grootschalig) 3D-printen: de introductie van deze techniek bij een publiek gebruiksobject vergroot de maatschappelijke bekendheid en inburgering van deze techniek. Het project symboliseert de snelheid waarmee deze nieuwe techniek en mogelijke toepassingen zich ontwikkelen.

Design Research

Dit project was winnaar van een Dutch Design Award in de categorie Design Research. Het primaire streven van veel van de huidige ontwerpers is om vernieuwende en alternatieve werk- en productiemethoden te onderzoeken en ontwikkelen. Daar zijn Joris Laarman Lab en MX3D meer dan in geslaagd, constateerde de Dutch Design Awards jury in juni over het project: “De MX3D Bridge lost na jaren van (on)geduldig wachten de gespannen verwachtingen voor digitale fabricage in, en dat met een utopisch constructie midden in het pittoreske centrum van Amsterdam! De schaalsprong in het onderzoek naar 3D-printing, opent definitief de deur voor andere (grote en/of publieke) toepassingen in architectuur en metaalindustrie. De jury is daarom benieuwd tot welke na- en opvolging dit zal leiden. Laarman heeft de lat hoog gelegd en maakt de frappante keuze voor staal: een typisch (conservatief-) constructief materiaal, dat bijzonder statische eigenschappen heeft. De daarmee verworven vorm- en materiaalvrijheid triggert nauwelijks te bevatten vergezichten.”

Dutch Design Awards

Deze zomer zijn tijdens de Dutch Design Awards Night al de 24 winnaars in de categorieën Product, Fashion, Habitat, Design Research, Habitat, Service & Systems, Best Client en Young Designer bekendgemaakt. De prijsuitreiking vormt samen met een tentoonstelling van het werk van alle winnaars tijdens Dutch Design Week (20-28 oktober 2018) een platform voor Dutch design in de volle breedte. Een internationale vakjury koos uit alle winnaars tijdens het eerste weekend van Dutch Design Week de winnaars van de International Jury Award: Zaligebrug, Cow&Co en Het Grootste Museum van Nederland.

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.