Signnieuws

Nederland gaat gedwongen in winterslaap. Zo zou je eufemistisch de strengere lockdown kunnen noemen die vandaag in Nederland is ingegaan om het coronavirus in te dammen. Operationeel gezien kunnen signbedrijven gewoon blijven doorwerken.

De harde lockdown die minister-president Mark Rutte maandagavond afkondigde voor de periode 15 december 2020 tot en met in ieder geval 19 januari 2021, gaat verder dan de ‘intelligentie lockdown’ waarin ons land dit voorjaar verkeerde. Toen was in principe thuiswerken ook de norm, maar de detailhandel kon openblijven op voorwaarde dat klanten voldoende afstand hielden. In de huidige lockdown mogen alleen essentiële winkels (zoals supermarkten, apotheken en dierenwinkels) open blijven, niet-essentiële winkels (zoals tuincentra en kledingwinkels) moeten sluiten. (Klik hier voor de lijst met essentiële winkels). Destijds was het dringende advies thuis hooguit drie bezoekers te ontvangen, nu is het devies maximaal twee gasten.

Signbranche

Locaties voor zakelijke en financiële dienstverlening blijven open, evenals locaties voor reparatie en onderhoud. Voor signbedrijven betekent deze lockdown dus geen beperkingen op operationeel gebied, concludeert brancheorganisatie SI’BON.

In hoeverre de beperkende maatregelen lopende activiteiten in de signbranche zullen beperken, is nog moeilijk te zeggen en ook sterk afhankelijk van het type klant waarvoor men actief is. De horeca, retail en evenementensector zitten op slot als het om het ontvangen van gasten en klanten gaat, maar montage op die locaties is wel mogelijk. Nu hotels alleen een overnachting mogen aanbieden (dus geen ontbijt en diner) besluiten veel hoteliers om de komende weken het hele hotel te sluiten. Wellicht schept dit wel weer mogelijkheden om gepland werk op het gebied van het aanbrengen van interieurdecoratie naar voren te halen. Maar het blijf gissen en maatwerk.

Steunmaatregelen

Feit is dat bij veel ondernemers het vlees zo langzamerhand van de botten is. Minister Hoekstra houdt rekening met extra steunmaatregelen voor bedrijven tijdens deze nieuwe lockdown, al verwacht hij dat voor de meeste ondernemers het huidige pakket voldoende zal zijn.

Het derde steunpakket met financiële regelingen voor bedrijven ging in op 1 oktober 2020. Op 9 december maakte het kabinet bekend dat het steunpakket verder werd uitgebreid. Er komt extra geld voor ondernemers die door de coronamaatregelen hard worden geraakt. Zoals de horeca, reisbranche en evenementen.

Aanvullingen in het kort:

  • NOW aanvragen is weer mogelijk vanaf 15 december 9.00 uur. UWV heropent het aanvraagloket tot en met 27 december. Ook in het eerste kwartaal van 2021 kan bij een omzetverlies vanaf 20% aanspraak worden gemaakt op deze subsidie (tot 80% van de loonkosten).
  • De Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) voor getroffen mkb’ers en zzp’ers, die afhankelijk is van het omzetverlies, wordt tijdelijk opengesteld voor vrijwel alle sectoren. Dit geldt voor het 4e kwartaal van 2020 en 1e kwartaal van 2021.
  • Het TVL-subsidiepercentage stijgt mee met het omzetverlies tot een percentage van maximaal 70%. Bij een omzetverlies van 30% (wat ook de ondergrens is) is de subsidie 50% en bij een omzetverlies van 100% is dat 70%. Klik hier voor de berekening van de TVL.
  • Gesloten eet- en drinkgelegenheden kunnen, bovenop de TVL, in het 4e kwartaal een eenmalige opslag krijgen voor voorraad en aanpassingen. (tegelijk aanvragen met de TVL).
  • Ondernemers in de evenementenbranche krijgen in het 4e kwartaal 2020 en 1e kwartaal 2021 een extra vergoeding. De regeling gaat naar verwachting vanaf half januari open.
  • De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) is verlengd tot eind juni 2021. De vermogenstoets is uitgesteld tot 1 april 2021. Dit betekent dat er een Tozo 3 (van 1 oktober 2020 tot en met 31 maart 2021) is en een Tozo 4 met toets op beschikbaar geld (van 1 april 2021 t/m 30 juni 2021). Begin 2021 wordt gecommuniceerd over Tozo 4 en de invoering van de toets op beschikbaar geld. Daarnaast kunnen ondernemers hulp krijgen bij de aanpassing aan nieuwe omstandigheden via coaching of bijscholing.
  • Er komt een regeling voor mensen die geen recht hebben op andere steunregelingen. De regeling, de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK), loopt via gemeenten en wordt nog uitgewerkt (waarschijnlijk 1 februari 2021 gereed).

Buurlanden

Begin november greep België als eerste van onze buurlanden in. Winkels moesten dicht, thuisbezoek werd beperkt en de herfstvakantie voor scholen werd verlengd. Vrijdag 18 december bekijkt het Belgische kabinet de huidige stand van zaken en wordt bepaald welke (nieuwe) maatregelen de  komende periode van kracht zijn. Aangezien daar sinds 1 december alle niet-essentiële winkels weer open zijn, wordt met argusogen naar de recente lockdowns in Nederland en Duitsland gekeken. De Belgen zitten niet te wachten op winkelend publiek uit de buurlanden rond de feestdagen.

Dit weekend besloot de Duitse overheid dat voor heel Duitsland vanaf woensdag 16 december een strenge lockdown geldt die tot zeker 10 januari duurt. Duitsland heeft iets meer dan de helft van het percentage aan besmettingen in Nederland. De overheid grijpt daar dus eerder hard in, maar voor een kortere periode; drie-en-een-halve week, terwijl het in Nederland zeker vijf weken gaat duren.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.