Signnieuws

Na weken van montage, maanden van revisie en jaren van geduld brandt het neonkunstwerk de REBUS weer in Utrecht. Een mooi staaltje werk met een belangrijke bijdrage van NLsigning.

Het neonkunstwerk REBUS brand weer in Utrecht. Foto: Dirk Verwoerd

Gered van de sloop aan het getransformeerde Woudagebouw in 2017 waar het sinds 1991 hing, straalt het nu aan de stationszijde van het Beatrixtheater: de REBUS. NLsigning was sinds 2017 nauw betrokken bij dit project en is trots op het eindresultaat, dat tot stand kwam door een intensieve samenwerking tussen kunstenaar, vrijwilligers, fondsen, bedrijven en overheid.

Nachtregels

Het werk van kunstenares Korrie Besems werd in 1991 gemaakt in opdracht van het Centraal Museum voor de lichtkunst-tentoonstelling Nachtregels. Tot 2017 hing dit aan het Woudagebouw in de Lange Nieuwstraat in Utrecht. Toen dat gebouw in 2017 werd gesloopt/getransformeerd, is het neon kunstwerk gered door initiatiefneemster Ann de Vries. Haar woorden “Hij komt terug, en in de openbare ruimte” is ze nagekomen. Het werk van 26 meter lang, bestaande uit letters en figuren die een rebus vormen, straalt nu aan de gevel van het Beatrixgebouw.

Revisie

Sinds 2017 heeft NLsigning dit kunstwerk in opslag genomen. In oktober 2019 is één deel van de rebus volledig gereviseerd en tentoongesteld in de entreehal van het stadskantoor. Dit om aandacht, een locatie en sponsoren te vinden om de REBUS in z’n geheel te reviseren. Uiteindelijk heeft de Jaarbeurs (eigenaar Beatrixgebouw), het Ondernemersfonds Utrecht, de Gemeente Utrecht, Korrie Besems, het projectteam van de REBUS o.l.v. Ann de Vries en NLsigning ervoor gezorgd dat alle voorbijgangers en reizigers weer worden uitgedaagd om de rebus op te lossen.

“Om het kunstwerk van neon te reviseren hebben wij aan de hand van een oude ontwerptekening en foto’s alle onderdelen één op één neergelegd op de grond van onze werkplaats. Dit hebben we vervolgens vanaf bovenaf gefotografeerd en gedigitaliseerd. Met de maatvoeringen die we hadden, hebben we het in schaal gezet en de rest bijgetekend. De onderdelen die kapot waren en ontbraken, hebben we laten herstellen door de glasblazers”, aldus Adriaan Versluis van NLsigning.

Na herstel is de montagemal gemaakt en zijn de kunststof panelen voorgeboord, zodat de neon elementen op locatie eenvoudig konden worden gemonteerd in de daarvoor op maat gemaakte stalen constructie.

Officiële opening

Donderdag 28 oktober is het kunstwerk officieel geopend door Anke Klein, wethouder Cultuur van de gemeente Utrecht, door de stroomschakelaar om te zetten, zodat de neon in zijn volle glorie kan branden.

De REBUS brand van ’s ochtends 6.00 tot 9.00 uur en vanaf 16.00 uur ’s middags tot middernacht.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.