Signnieuws

Bedrijven die jaarlijks meer dan 1 ton chemische stoffen produceren, gebruiken of importeren, worden verplicht om informatie te geven over de risico's en als het nodig is maatregelen te treffen. Na vijf jaar onderhandelen treedt op 1 juni de nieuwe Europese regelgeving voor chemische stoffen (REACH) in werking.

De nieuwe regels hebben betrekking op zo'n 30.000 stoffen, waarvan de meeste nog nooit eerder zijn getest op veiligheid. Voor stoffen waarvan zeer grote hoeveelheden worden geproduceerd, moeten de meeste gegevens worden verstrekt. Om te voorkomen dat al dat testen leidt tot meer dierproeven, worden bedrijven verplicht om gegevens te delen en wordt duplicatie van dierproeven verboden.
De meest zorgwekkende chemische stoffen, zoals kankerverwekkende stoffen, moeten met voorrang worden geregistreerd en worden met voorrang in de EU besproken om deze eventueel te verbieden.

Reach staat voor Registratie, Evaluatie, Autorisatie van CHemische Stoffen. De nieuwe verordening vervangt zestig bestaande richtlijnen en verordeningen op het gebied van chemische stoffen. Om bedrijven te ondersteunen bij de uitvoering van Reach, is begin van dit jaar de Reach-Helpdesk van start gegaan. In opdracht van de ministeries van VROM en EZ voeren het RIVM en SenterNovem deze helpdesk gezamenlijk uit. Bedrijven die meer informatie willen over hun nieuwe verplichtingen in het kader van Reach kunnen de website http://www.reach-helpdesk.nl raadplegen of bellen met de helpdesk, telefoon (070) 373 59 05.

Relevante links: http://www.vrom.nl/reach en www.reach-helpdesk.nl

 

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.