Signnieuws

Wandelen langs zes veelkleurige opblaaskunstwerken. Het is nog mogelijk tot en met 28 mei tijdens de tweede editie van BlowUp Art in Museumkwartier in Den Haag. Het evenement is een productie van BinnenhofBuiten.

Crested van Steve Messam.

Veelkleurig

De zes spectaculaire veelkleurige creaties van deze tweede editie van BlowUp Art zijn specifiek voor een locatie ontworpen door kunstenaars uit binnen- en buitenland. Volgens de organisatie herbeleef je door de wandeling langs de tijdelijke opblaaskunstwerken de schoonheid van de binnenstad. De kunstwerken zijn ontworpen voor de Berlage Kiosk op het Buitenhof, de Hofvijver, de zijgevel van Het Nationale Theater – de Koninklijke Schouwburg, de uitgang van de parkeergarage Museumkwartier aan het Tournooiveld, in de Passage en aan het schelpenpad langs de Lange Vijverberg. 

Solar Cloud van Paul Cournet.

Solar Cloud

De ‘Solar Cloud’ van Paul Cournet zweeft als een groot kussen boven het vrijstaande paviljoen dat de grote bouwmeester Berlage honderd jaar geleden ontwierp. Cournet’s nieuwe ingreep lijkt met een navelstreng verbonden aan dit juweel van de Haagse bouwgeschiedenis. 

Crested

Groter dan een huis, zo licht als een veertje. Dat laatste moet ook wel. Want de opblaasbare textiele kunstwerken van Steve Messam worden vaak toegepast op monumentale gebouwen over heel de wereld. Aan de speelsheid van Crested gaat precisiewerk vooraf. Eenmaal opgeblazen is de impact groot, stelt de organosatie. De felrode punten van de kroon bewegen golvend in de wind en maken van een alledaagse plek een vrolijke boel. 

Compressed Cylinders

Het kunstwerk van Raw Color is een spel van slungelige buizen die worden opgepompt tegen de wanden van een lege etalage. De ruimte vult zich met kleur. Als ze leeglopen, ontstaat er weer een nieuwe compositie van vrolijke vormen. Deze installatie is gemaakt door Raw Color uit Eindhoven. Sinds 2007 ontwikkelt het ontwerp duo (Daniera ter Haar (NL) en Christoph Brach (D) een pure benadering van kleur, die vorm kan krijgen in grafisch ontwerpen, fotografie of producten. Hun werk is aangekocht door het Stedelijk Museum Amsterdam en het Textielmuseum.

Van Raw Color is het kunstwerk Compressed Cylinders.

Submarine

De wereld staat vol auto’s en gebouwen die we slechts een klein deel van de dag gebruiken. Er is ook kunst waarvan je denkt ‘was ’t er maar niet’. Ruimte is te kostbaar om onnadenkend mee om te gaan, vindt ontwerper en kunstenaar Lambert Kamps. Zijn ‘Submarine’ in de Hofvijver komt dan ook boven en zinkt na een tijdje weer onder het wateroppervlak.

‘Submarine’ in de Hofvijver komt boven en zinkt na een tijdje weer onder het wateroppervlak.
Een groot hart.

Een groot hart

In deze gevel aan de Schouwburgstraat duwen twee oude gebouwtjes tegen de grijze nieuwbouw van de KoninklijkeSchouwburg. Tegen dit surrealistische grensgebied contrasteert het kunstwerk van Yamuna Forzani, een Italiaans-Engelse kunstenaar die tegenstellingen verbindt. De LGBTQIA + gemeenschap is het nieuwe utopia voor globetrotters. Omarmd door + en -> symbolen staat Forzani’s wereldbol voor gelijkheid en optimisme.

Ode aan de gloeilamp.

Ode aan de Gloeilamp

Het laatste kunstwerk is terug te vinden in de koepel van De Passage. Pikdonker is het hier nooit. Een eeuw geleden dreef de elektriciteit het duister voorgoed uit huizen en straten. ‘Een beetje jammer dat de gloeilamp is vergeten’, vindt kunstenaar Theo Botschuijver. Als je je afvraagt waar je zijn naam van kent? Botschuijver creëerde het reusachtige opblaasvarken van Pink Floyd’s Animals uit 1977. Ook Sean Connery in een grote zilveren bal die over water loopt in James Bond’s ‘Diamonds are Forever’ is van zijn hand.

Voor meer informatie over het BlowUp Art-festival in het centrum van Den Haag kun je tercht op de website van de gemeente Den Haag.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.