Signnieuws

De uitbraak van het coronavirus raakt nu ook bedrijven in de signbranche. Ondernemers met personeel kunnen onder andere een beroep doen op het Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid. Sinds 17 maart gelden namelijk nieuwe regels. Wat handige linkjes op een rij.

De evenementen- en tentoonstellingsbranche zit op slot. Overig werk neerleggen is momenteel niet nodig, mits kan worden voldaan aan de voorwaarden van het RIVM. Toon begrip en maak (nieuwe) afspraken indien uw opdrachtgever hier wél om vraagt.

Nieuwe overheidsmaatregelen

Vanaf dinsdag 17 maart gelden er nieuwe overheidsmaatregelen om ondernemers tegemoet te komen:

  • Werktijdverkorting wordt Noodfonds Overbrugging Werkbehoud (NOW)

Het is sinds dinsdag 17 maart niet langer mogelijk om werktijdverkorting aan te vragen in verband met het coronavirus. Ter vervanging komt er nu de tijdelijke maatregel Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Momenteel wordt overleg gevoerd met UWV over de uitvoering van deze regeling en is een aanvraag indienen niet mogelijk.

=> De hoofdlijnen van deze regeling (Rijksoverheid)

  • Extra ondersteuning ZZP’ers

Het kabinet stelt een tijdelijke, versoepelde regeling in om zelfstandig ondernemers, waaronder zzp’ers, te ondersteunen zodat zij hun bedrijf kunnen voortzetten. De regeling wordt uitgevoerd door gemeenten. Zelfstandigen kunnen voor een periode van drie maanden, via een versnelde procedure, aanvullende inkomensondersteuning krijgen voor levensonderhoud. Deze vult het inkomen aan tot het sociaal minimum en hoeft niet worden terugbetaald. Er is in deze tijdelijke bijstandsregeling voor zelfstandig ondernemers geen sprake van een vermogens- of partnertoets. Ondersteuning volgens deze tijdelijke regeling is ook mogelijk in de vorm van een lening voor bedrijfskapitaal, tegen een verlaagd rentepercentage.

=> Bbz aanvragen

  • Borgstelling MKB-kredieten

In de regeling Borgstelling MKB-kredieten wordt de omvang van de borg verhoogd van 50 naar 75%.De maximale looptijd van een overbruggingskrediet als gevolg van liquiditeitsproblemen door de Coronaproblematiek is een jaar. Naast de verhoging van het percentage worden ook andere voorwaarden van de regeling versoepeld. De borgstelling moet bij RVO aangevraagd worden via de bank waar men het krediet afsluit.

=> Meer informatie over Borgstelling MKB-kredieten

  • Versoepeling uitstel van betaling belasting en verlaging boetes

Getroffen ondernemers kunnen eenvoudiger uitstel van belasting aanvragen. De Belastingdienst stopt de invorderingen dan direct. Dit geldt voor de inkomsten-, vennootschaps-, loon- en omzetbelastingen (btw). Eventuele verzuimboetes voor het niet op tijd betalen, hoeven niet te worden betaald. Het is bovendien niet nodig meteen bewijsmateriaal mee te sturen. Daar krijgt de ondernemer langer de tijd voor. De invorderingsrente die normaal gesproken ingaat na het verstrijken van de betalingstermijn wordt tijdelijk verlaagd van 4% naar bijna 0%. Dit geldt voor alle belastingschulden. Ook het tarief van de belastingrente gaat tijdelijk naar bijna 0%. Deze verlaging zal gelden voor alle belastingen waarvoor belastingrente geldt. Het kabinet zal de belastingrente zo snel mogelijk aanpassen.

=> Bijzonder uitstel van betaling Belastingdienst

Ook kan de Belastingdienst gevraagd worden om een lagere voorlopige aanslag in verband met mogelijk lagere winst. Deze verzoeken, aldus de brief aan de Kamer, zullen worden ingewilligd.

=> Lagere voorlopige aanslag Belastingdienst

Coronaloket

MKB-Nederland, VNO-NCW en PZO-ZZP hebben samen met de Kamer van Koophandel een coronaloket geopend voor ondernemers met vragen. Bij dit loket vind je informatie die kan helpen bij vragen over welke regelingen er bestaan, hoe je moet handelen in bepaalde gevallen en wat aanbevolen is om nu te doen.

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.