Signnieuws

Een team van de universiteit van MIT (Massachussets) bedacht een techniek waarmee objecten van kleur veranderen onder invloed van UV-licht. Hiervoor werd speciale inkt ontwikkeld die zorgt voor kleurverandering.

Speciale inkt die onder invloed van UV-licht verandert van kleur

Geïnspireerd door kameleons, meesters in kleurveranderende camouflage, hebben onderzoekers van MIT’s Computer Science & Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL) een nieuwe inkt ontwikkeld die kleuren, ontwerpen en patronen oneindig kan veranderen wanneer ze met verschillende golflengten worden belicht.

PhotoChromeleon

Het systeem, dat de onderzoekers PhotoChromeleon hebben genoemd, gebruikt een mix van fotochrome kleurstoffen (die op dezelfde manier werken als brillen die automatisch donker kleuren bij zonlicht) die op objecten kunnen worden aangebracht met kwast of spray. De inkt is gemaakt door cyaan, magenta en gele fotochrome kleurstoffen te mengen tot een verfoplossing die onzichtbaar is tot hij wordt blootgesteld aan een specifieke lichtshow.

Golflengten

Elk mengsel reageert op een andere golflengte van licht; met drie verschillende lichtbronnen konden de onderzoekers de drie verschillende inktkleuren selectief activeren en deactiveren om specifieke tinten, complexe patronen en afbeeldingen te creëren. Zodra een object, zoals een schoen of een smartphonehoesje, is bedekt met de inkt, wordt het in een doos met een projector en UV-licht geplaatst. De projector schijnt vooraf bepaalde afbeeldingen en patronen op het object in verschillende golflengtes om de kleuren in de inkt te activeren, terwijl het UV-licht de inkt opnieuw instelt en in feite alle kleuren en ontwerpen wist. Afhankelijk van de grootte en vorm van het object en de complexiteit van het gekleurde ontwerp dat wordt gereproduceerd, kan het kleuringsproces tussen de 10 en 40 minuten duren.

Het kleuringsproces kan tussen 10 en 40 minuten duren.

De afbeelding blijft bestaan en kun je weer veranderen door een nieuw patroon of afbeelding met UV-licht te activeren. Door de invloed van natuurlijk UV-licht op het gekleurde object, zal het object waarschijnlijk wel geleidelijk vervagen of van kleur veranderen.

Toekomst

De onderzoekers willen het kleurenspectrum van de kleurstoffen nog verder ontwikkelen zodat meer toepassingen mogelijk zijn in de toekomst. Variërend van de camouflage van een militair voertuig dat in de natuur kan worden aangepast om niet op te vallen in zijn omgeving, tot kleding die eenvoudig is aan te passen aan een outfit of een veranderende kleur van de auto. Wellicht zijn carwraps tegen die tijd niet meer nodig.

Hieronder een filmpje over het proces.

Inschrijven nieuwsbrief

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.