Signnieuws

De invoering van een aanschafbelasting (bpm) per 2025 op een diesel bestelauto heeft nauwelijks effect op het terugdringen van de CO2-uitstoot. Dat concluderen MKB-Nederland en VNO-NCW na een enquête onder duizend ondernemers.

Elektrische bestelwagens zijn voor het gros van ondernemend Nederland nog geen alternatief, blijkt uit onderzoek.

Elektrische modellen zijn voor een meerderheid van de ondernemers namelijk nog geen reëel en rendabel alternatief, waardoor ook ná invoering van de aanschafbelasting ondernemers komende jaren massaal kiezen voor een diesel bestelauto. De door het kabinet beoogde elektrificatie van het wagenpark wordt hierdoor niet versneld.

‘Kabinet rekent zich rijk’

Het kabinet verwacht met de maatregel in totaal 2,2 miljard euro ‘op te halen’ en bovenal de elektrificatie van het bestelautopark te versnellen. Door de maatregel wordt een nieuwe diesel bestelauto gemiddeld 11.000 euro duurder.

Volgens Jacco Vonhof, MKB-Nederland-voorzitter, rekent het kabinet zich ten onrechte rijk. “Ondernemers zijn voor hun werk afhankelijk van hun bestelauto. Het gaat hier daarom louter om een lastenverzwaring en die moet van tafel.”

Verlengen aanschafsubsidie

Het verlengen van de huidige aanschafsubsidie op de aankoop van een elektrische bestelauto (SEBA regeling) kan volgens de organisaties helpen om meer ondernemers over de streep te trekken. In dat geval overweegt 22 procent van de ondernemers de aankoop van een elektrische bestelauto boven een diesel. Maar dan nog houdt 64 procent vast aan de keuze voor een diesel en blijft 15 procent onzeker.

Betere alternatieven

De organisaties willen dat het kabinet een pas op de plaats maakt met het proces van het invoeren van een bpm op bestelauto’s en kijkt naar alternatieve oplossingen die effectiever werken en ook de beoogde inkomsten borgen.

Enquête

MKB-Nederland en VNO-NCW hielden een enquête onder bijna duizend ondernemers met een bestelauto, samen met brancheorganisaties Bouwend Nederland, BOVAG, Evofenedex, RAI Vereniging, Techniek Nederland, Transport en Logistiek Nederland (TLN), Vereniging Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA) en Koninklijke Metaalunie.


Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.