Signnieuws

De ontwerpwereld deed het niet slecht in het eerste coronajaar 2020. Dat kan worden geconcludeerd uit de Branchemonitor 2022 van de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers. De cijfers van 2020 tonen groei, aanpassingsvermogen en positiviteit.

Jaarlijks publiceert de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers (BNO) de Branchemonitor met informatie over zaken als omzet, bedrijfsresultaat, markten, personeel en tarieven. De cijfers in de BNO Branchemonitor 2022 hebben betrekking op het eerste coronajaar 2020

Niemand was voorbereid op een pandemie en de mogelijke economische gevolgen van deze wereldwijde crisis leidden tot veel onzekerheid. De Nederlandse overheid heeft met een fors steunpakket geprobeerd om de economische schade te beperken. Niettemin hebben de coronamaatregelen in Nederland geleid tot een historische krimp van het bruto binnenlands product van 3,7% in 2020 (bron: CBS).

Gebruik van steunpakketten

Toch deed de ontwerpwereld het niet slecht. In het eerste kwartaal van 2020 maakte de helft van de bureaus gebruik van de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW), maar dat gebruik nam fors af in de daaropvolgende periode. Zelfstandig ontwerpers deden slechts deels een beroep op regelingen als de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandige ondernemers (Tozo) en Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Van de zzp’ers maakte 50% helemaal geen gebruik van de steunpakketten die door de overheid ter beschikking werden gesteld.

Omzet en opdrachtgevers

De gemiddelde omzet per fte van zzp’ers nam af van € 87.900 in 2019, naar € 77.700 in 2020, maar juist in het jaar 2019 was de gemiddelde omzet uitzonderlijk hoog. De omzet per fte bij bureaus liet een stijging zien van € 110.300 per fte in 2019 naar € 113.178 per fte in 2020. De belangrijkste opdrachtgevers voor de ontwerpsector in 2020 waren de zakelijke en financiële dienstverlening, de overheid en – in afnemende mate – de industrie en bouwnijverheid. Opdrachten uit horeca, sport en recreatie vielen nagenoeg weg, terwijl het aandeel opdrachten uit de cultuur- en kunstinstellingen toch vrijwel op het peil van 2019 bleef. De omzet uit export nam af met 4,5% in 2020.

Personeel

De actuele vragen in de BNO Branchemonitor 2022 zijn voor een belangrijk deel gericht op de arbeidsmarkt. Sinds de start van de coronacrisis heeft het hybride werken – deels thuis en deels op het bureau – een vlucht genomen. Bij 84% van de bureaus is dat de afgelopen periode standaard geworden.

Ondertussen is er, tegen alle verwachtingen in, een tekort op de arbeidsmarkt ontstaan. Bureaus hebben openstaande vacatures op alle fronten en zitten met name te springen om creatief talent. Er wordt dan ook over de gehele linie meer geïnvesteerd in personeelswerving en -binding. Opvallend is dat bij de grote bureaus nu meer mensen werkzaam zijn dan voor de pandemie.

Complete rapport
Meer actuele informatie over de invloed van de coronacrisis op bedrijfsstrategie of personeelsbeleid in 2020 zijn te vinden in de volledige publicatie. De BNO Branchemonitor 2022 bevat daarnaast cijfers over omzet, bedrijfsomvang, inkomstenbronnen, markten en uurtarieven in het jaar 2020. Het rapport is te vinden op bno.nl/branchemonitor.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.