Signnieuws

Een brand in een fabriek voor titanium dioxide in Finland en productiebeperkingen in China blijken grote gevolgen te hebben. De Europese inktindustrie waarschuwt: pigment voor witte inkt wordt schaars.

Op 30 januari 2017 is de fabriek van Huntsman Corporation in Pori (Finland) door brand getroffen. Op deze locatie werd titanium dioxide (TiO2) geproduceerd. De productie ligt nu stil tot alle nodige reparaties aan de fabriek volledig zijn uitgevoerd.

De Finse fabriek is goed voor 15% van de wereldwijde productiecapaciteit van Huntsman op het gebied van titanium dioxide en op deze locatie wordt een groot deel van het witte pigment voor grafische kwaliteit gemaakt. De grafische markt heeft namelijk specifieke eisen voor witte pigmenten op het gebied van glans, ruwheid enzovoort. Er zijn maar een beperkt aantal producenten in de wereld die hieraan kunnen voldoen.

Grote impact

De impact van de brand in Finland op de hele keten in de inktverwerkende sector is dan ook groot, verklaren de belangrijkste resellers. Dit meldt de European Printing Ink Association (EuPIA, onderdeel van Cepe) in Brussel. Volgens deze internationale belangenvereniging van inktfabrikanten, zet het wegvallen van de titaan dioxideproductie in Finland een zware en onmiddellijke druk op de kostprijs van witte inkt.

Prijsstijgingen

Procentuele prijsstijgingen met dubbele cijfers zijn al aangekondigd door pigmentleveranciers als een direct gevolg van de tekorten op de markt. Huntsman heeft toegezegd er alles aan te doen om de fabriek in Finland zo snel mogelijk te herstellen, maar er moet rekening worden gehouden met ernstige tekorten in het aanbod van pigmenten met grafische kwaliteit in heel 2017.

Productieverlaging China

De inktindustrie werkt er hard aan om alternatieve producten en pigmenten te vinden, aldus EuPIA. Met name China kan enige verlichting bieden, maar de Chinese regering heeft onlangs middels geïmplementeerde verordeningen juist verplicht de productie van titanium dioxide te verlagen. Doel is de luchtkwaliteit in bepaalde regio’s in China te verbeteren; deze productiebeperking stopt  pas wanneer de vervuiling binnen bepaalde grenzen valt.

Dit heeft er al toe geleid dat vele productiedagen verloren zijn gegaan, zonder financiële compensatie. Verschillende TiO2-producenten in China zijn getroffen door dit mandaat, dat de huidige krapte in het aanbod op de markt alleen maar vergroot.

Alternatieven

De fabrikanten van witte inkt doen wat ze kunnen om hun klanten te blijven beleveren, aldus EuPIA. Maar de organisatie waarschuwt dat gebruikers van witte inkt mogelijke alternatieven moeten evalueren als ze de komende maanden ongestoord willen doorgaan met printen.

Inschrijven nieuwsbrief

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.