Al meteen op de eerste dag van het PINT(e) Festival van Trotec Laser en Dimix (op 10 en 11 mei) wordt duidelijk dat de schijnwerpers ook deze tweede editie zijn gericht op innovatie, duurzaamheid, connectiviteit en educatie. Twee dagen lang kunnen bezoekers zich in de Twentse Bierbrouwerij in Hengelo vergapen aan nieuwe ontwikkelingen op het gebied van hardware en software. De link tussen al deze thema’s wordt bij de entree helder voor het voetlicht gebracht door studenten van de University of Twente.

Samenwerken met onderwijs
Tijdens het PINT(e) Festival (Partners In New Technologies) wordt al snel duidelijk dat zowel Dimix als Trotec Laser geregeld samenwerkingsverbanden aangaat met onderwijsinstellingen, zoals university of applied sciences Saxion, Avans Hogeschool en de University of Twente. Studenten van de laatste opleiding, verenigd in de Future Factory, laten op het plein voor de entree zien hoe zij bijvoorbeeld lasersnijders en 3D-printers toepassen bij het ontwikkelen van innovaties.
3D printing
Zo werkt één team aan een boot op zonne-energie. Deze Solar Boat is voorzien van propellers die gemaakt zijn met een 3D-printer. “Het grote voordeel is dat deze niet alleen licht zijn, maar ook sterk. De propellers zijn in delen geprint en daarna in elkaar gezet”, vertelt Romaly Grijpma. “Door de bladen van de propeller afzonderlijk te printen, kun je ze ook eenvoudiger vervangen. Je hoeft de propeller dus niet in zijn geheel te vernieuwen.”
Het team dat zich bezighoudt met het ontwikkelen van een elektrische racemotor, die komende zomer demonstraties verzorgt tijdens de F1 voor motoren, gebruikt 3D-printers vooral voor het maken van voetsteunen en de behuizing van de elektronica. Bijzonder zijn ook de volledig 3D-geprinte drones die kunnen worden ingezet bij hulpmissies – bijvoorbeeld het droppen van medicatie – op moeilijk bereikbare plekken.




Weinig afval
Het Roboteam ontwikkelt een voetbalrobot, die straks moet deelnemen aan het wereldkampioenschap autonoom robotvoetbal. Alle mogelijke variabelen zijn op de computer ingevoerd, waarna deze de ‘voetballers’ zelf aanstuurt. Onderdelen van deze voetbalrobot – zoals enkele tussenplaten waarop de elektronica wordt geplaatst – zijn met een 3D-printer gemaakt. Dit geldt ook voor het onderdeeltje waarmee de robot de bal kan stiften. “Het grote voordeel van 3D-printen is dat we heel weinig afval hebben. Je bouwt het onderdeel op, additive manufacturing”, vertelt Thijs Bink. “Dus je gebruikt alleen materiaal wat je echt nodig hebt. In het andere geval heb je een te dikke plaat en ben je vooral overbodig materiaal aan het wegsnijden. 3D-printen is echt superhandig voor rapid prototyping. Het overkoepelende doel is dat er in 2050 een wedstrijd kan plaatsvinden tussen robots en profvoetballers.”

Robotarmen voor feedproces
De link met het onderwijs is tijdens het PINT(e) Festival ook binnen in de Twentse Bierbrouwerij goed te zien. In ongedwongen sfeer en onder het genot van een hapje en een drankje laat Dimix bijvoorbeeld zien hoe het samenwerkt met de Avans Hogeschool in Breda voor het ontwikkelen van software die een robotarm (Cobot) probleemloos laat samenwerken met vlakbedprinters van Mimaki. Dit vanwege de toenemende vraag vanuit de markt om het feedproces te automatiseren.
Software speelt belangrijke rol
Daarnaast zijn er demonstraties van software. Bijvoorbeeld van Onyx, die verschillende merken en apparaten laat samenwerken, of de Instant Design Tool met verschillende templates om bijvoorbeeld glas te graveren en T-shirts te bedrukken met tekst en foto’s. Deze ontwerptool kan door middel van een plugin worden geïnstalleerd op een bestaande website. Klanten kunnen thuis eenvoudig het ontwerp invoeren en zo laten drukken. En dan is er ook nog de eigen Ruby-software van Trotec Laser, die ook in het onderwijs wordt ingezet. Niet alleen in het hoger beroepsonderwijs, maar door een samenwerkingsverband met Heutink straks ook in het mbo, vmbo en basisonderwijs.
Bekijk hieronder een sfeerimpressie van het PINT(e) Festival, dat vandaag (11 mei) nog te bezoeken is.
Meer over de samenwerkingen met betrekking tot de robotarmen en het onderwijs is te lezen in Sign+ Magazine nummer 4. Dit blad verschijnt in juni.