Signnieuws

Bijna 60 jaar lang was het de reddingsboei voor automobilisten met pech: de praatpaal. Vanaf 1 juli zijn ze buiten werking en zijn alle 3.500 palen voorzien van ‘buiten werking’-hoezen, gemaakt van oude reclamedoeken.

VerdraaidGoed werd door Ecoleon, die van Rijkswaterstaat de opdracht kreeg de palen te verwijderen, benaderd. Lisanne Addink van VerdraaidGoed: “Er moest kenbaar worden gemaakt dat de palen buiten werking zijn vanaf 1 juli. In andere landen doen ze dat door er een vuilniszak overheen te plakken. Dat wilde Ecoleon hier anders aanpakken en daarom hebben ze ons gevraagd om een duurzamere oplossing.”

Zeefdruk

VerdraaidGoed maakt een ontwerp waarbij oude reclamedoeken uit winkels werden gebruikt om hoezen van te naaien. “We gebruiken het doek binnenstebuiten, zodat de witte kant buiten zit. Hier is met behulp van zeefdruk ‘buiten werking’ op gezet.” In totaal heeft 7.400 vierkante meter doek op deze manier een tweede leven gekregen.

   

Nieuwe bestemming

De volgende fase is de herbestemming van de praatpalen. Een klein deel wordt geschonken aan musea en gaat naar particuliere kopers. Voor de resterende palen wordt een nieuwe bestemming gezocht. Ook voor het maken van een herbestemmingsplan zocht Ecoleon de samenwerking met VerdraaidGoed, die gespecialiseerd is in het bedenken van toepassingen voor waardeloos geworden materiaal.

Ideeën

Addink: “Wij vinden het mooi als we dit stukje Nederlandse geschiedenis kunnen behouden, maar dan in een ander jasje. Zo zijn er ideeën geschetst voor laadpalen voor elektrische auto’s en fietsen. Ook als pratend informatiepunt in musea, langs stadswandelingen of bij bijzondere gebouwen zou hij het goed doen. Het mooiste idee vind ik om er openbare watertappunten van te maken. Voor eerste hulp bij dorst.” De praatpalen zullen de komende tijd worden verwijderd en opgeslagen. Daarna worden de herbestemmingsplannen verder uitgewerkt.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.