Signnieuws

In het eerste weekend van november sprankelt de nieuwste lichtshow Spark van Studio Roosegaarde in de luchten van Leeuwarden. De organische vuurwerkshow beleeft hier haar nationale première.

De landelijke première van de organische vuurwerkshow Spark van Daan Roosegaarde is begin november 2023 in Leeuwarden. Foto‘s: Studio Roosegaarde

Stel je voor; een zwerm van duizenden zwevende fonkelende lichtjes rondom de iconische Oldehove in Leeuwarden. Kunstenaar Daan Roosegaarde liet zich voor het lichtkunstwerk Spark inspireren door het magische licht van vuurvliegjes en ontwikkelde dit kunstwerk van biologisch afbreekbare lichtjes als eco-alternatief voor vuurwerk.

Nieuwe vorm van vuurwerk

Na ruim anderhalf jaar en het bezoek aan steden als Melbourne, Bilbao en Londen, is de organische vuurwerkshow van Studio Roosegaarde nu voor het eerst in Nederland te zien. Door een combinatie van design en technologie worden duizenden lichtvonkjes van biologisch afbreekbare materialen – in een wolk van ongeveer 50 x 30 x 50 meter – geluidloos bewogen door de steeds veranderende wind. “Meer dan traditioneel vuurwerk werkt Spark hypnotiserend. Het brengt rust, als een kampvuur. En net als een kampvuur, brengt het mensen bij elkaar,” zegt de kunstenaar zelf.

Terug in Leeuwarden

De gemeente Leeuwarden werkt voor de tweede keer samen met Roosegaarde. Wethouder Hein Kuiken: “In 2018, het Culturele Hoofdstadjaar, was Waterlicht op het Wilhelminaplein een groot succes. De indruk die Daan Roosegaarde heeft achtergelaten en de fijne samenwerking van toen, dragen eraan bij dat we nu een wereldshow in onze stad in nationale première mogen laten gaan.” Er worden tijdens het weekend dan ook zo’n 10 tot 15 duizend bezoekers per dag verwacht.

Op vrijdag 3, zaterdag 4 en zondag 5 november vindt in de avonduren de nationale première van SPARK plaats op het Oldehoofsterkerkhof in Leeuwarden, tussen 19.00 en 22.30 uur. Toegang is gratis.

De eerder geplande show op donderdag 2 november is geannuleerd in verband met storm. In plaats daarvan is zondag 5 november toegevoegd.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.