Signnieuws

De Kamer van Koophandel (KvK) vindt dat de preventie van digitale fraude bij midden- en kleinbedrijven beter kan. Bijna veertig procent van de mkb’ers had afgelopen jaar te maken met vormen van digitale fraude.

computerfraudeMalware komt het vaakst voor, gevolgd door ransomware, phishingmails en acquisitiefraude. Een kwart van de ondernemers heeft ook financiële schade geleden, aldus de KvK. Deze schade loopt uiteen van €40 tot €250.000 in twee extreme gevallen.

Rapport

Dit staat in het rapport ‘Preventie door het mkb tegen digitale fraude’ van de KvK, waarin de resultaten staan van het gelijknamige onderzoek. Een derde van de mkb’ers blijkt weinig of helemaal geen kennis te hebben als het gaat om voorkoming van bijvoorbeeld identiteitsfraude, faillissementsfraude en malware. Over acquisitiefraude en spookfacturen is meer kennis aanwezig.

Maatregelen

De meest voorkomende preventieve maatregelen die mkb’ers treffen om digitale fraude te voorkomen zijn een virusscanner op bedrijfscomputers, goede controle van facturen en regelmatige back-ups. Er blijft echter een deel van het mkb dat onvoldoende beschermd is tegen digitale fraude.

Op de website van het KvK is meer informatie en advies te vinden over het voorkomen van digitale fraude.


Klik hier voor de Onderzoeksrapportage Fraude.

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *