Signnieuws

De grondstoffenmarkt staat vanwege schaarste sterk onder druk, waarschuwt Finat. Prijzen van papierpulp rijzen de pan uit en ook de prijs voor PP en PE granulaten is 5 tot 10 procent gestegen. Prijsverhogingen voor zelfklevende materialen lijken dan ook onafwendbaar.

Finat, de Europese vereniging voor de zelfklevende etikettenindustrie, signaleert groeiende bezorgdheid onder haar leden. Juist nu het in het eerste kwartaal van 2010 leek dat de opwaartse trend naar boven werd voortgezet; de vraag naar zelfklevende labels groeide met 12,5% ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar geleden, toen de wereldwijde crisis haar dieptepunt had bereikt.

Grondstoffenmarkt
Het groeiende optimisme wordt echter getemperd door de recente ontwikkelingen in de grondstoffenmarkt. Terwijl papierfabrikanten in 2009 hun capaciteit tijdelijk of zelfs permanent hebben aangepast, heeft het herstel van de vraag de pulpprijzen nu naar ongekende prijsniveaus opgestuwd. Deze trend is verergerd door een tijdelijk uitval van pulpproductiecapaciteit als gevolg van de Chileense aardbeving, terwijl de stakingen in Finland en Zweden ook hun effect hadden op de levering van grondstoffen.

Als gevolg daarvan hebben de prijzen voor pulp een niveau bereikt dat 40% boven het niveau van begin 2009 ligt en het recordniveaus van 1995 benadert. Tijdens eerste kwartaal van 2010 hebben belangrijke leveranciers van papier prijsverhogingen aangekondigd, variërend van 8 tot 10%.

Foliesegment
Ook in het foliesegment hebben raffinaderijen en grondstofleveranciers in de loop van de crisis hun capaciteit aangepast. Inmiddels zijn prijzenverhogingen in de orde van grootte van 5-10% voor PE en PP onlangs aangekondigd. Dezelfde geluiden rond de speciale chemicaliën die worden gebruikt voor inkt en kleefstoffen. Voorts staan de vervoer- en energiekosten onder druk.

Prijsverhogingen
Door al deze factoren is het moeilijk opereren in de marktomstandigheden van dit moment, aldus Jules Lejeune, Managing Director bij Finat. Wie al deze signalen optelt, kan niet anders concluderen dan dat er prijsverhogingen voor zelfklevende materialen staan aan te komen. En die kunnen wel eens meer bedragen dan een paar procenten.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.