Signnieuws

Printers worden steeds slimmer. Ze kunnen verbonden worden aan Dropbox, Google Drive of Microsoft SharePoint. De beveiliging van deze apparaten laat nog weleens te wensen over, stelt Konica Minolta.

Printers zijn een makkelijk doelwit. Bedrijven en organisaties zien ze gemakkelijk over het hoofd, hoewel ze vaak wel zijn uitgerust met beveiligingsfeatures. Ze worden echter zelden ingeschakeld, blijkt uit recent onderzoek van beveiligingsteams van Symphion en NCC Group. Toch is dit zeker iets om rekening mee te houden.

Cloud

Om in de cloud te werken heeft een MFP een soortgelijke verbinding met het internet als een laptop en pc. Dit maakt van de printer onderdeel van het ‘Internet of Things’ (IoT) en dat betekent dat hackers een bedrijfsnetwerk ook via de MFP kunnen binnendringen. Opmerkelijk is dat het MKB volop inzet op de beveiliging van pc’s en laptops, maar een stuk minder op de beveiliging van hun MFP’s. Dit weten hackers ook, en dat maakt de MFP een zwakke plek in bedrijfsnetwerken.

Bedrijfsdata

Niet alleen de internetverbinding zorgt voor risico’s, het gaat vaak ook om concretere gevaren. Waar belandt de MFP bijvoorbeeld als deze is afgeschreven? Wordt deze doorverkocht of gerecycled? Dan bestaat de kans dat de harde schijf nog toegankelijk is en daar kan nog gevoelige bedrijfsdata op staan.

Tips

Daarom adviseert Robin Schieveen, Product Manager Office & IT Solutions bij Konica Minolta bedrijven om MFP’s zo goed mogelijk te beveiligen. Hieronder drie nuttige tips:
1. Gebruik de ingebouwde beveiligingsfuncties van het systeem
2. Kies voor optionele beveiligingsfuncties
3. Autoriseer medewerkers die vaak gevoelige informatie printen

Inschrijven nieuwsbrief

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.