Signnieuws

Rakelwijsheid

Eén van de belangrijkste instrumenten voor de zeefdrukker is de rakel. Verschillende aspecten van rakels kunnen de kwaliteit van een afdruk beïnvloeden.

Eén van de belangrijkste instrumenten voor de zeefdrukker is de rakel.

Onderhoud van de rakelstrip is niet zo zeer aan de orde, zorg voor de rakel is echter wel belangrijk. Voldoende rust na een opdracht biedt de mogelijkheid dat fotoinitiator uit de UV-inkten of oplosmiddelen en acrylaten het rakelrubber op natuurlijke wijze kunnen verlaten. Daarna slijpen of met beleid snijden door slechts kleine of dunne laagjes van de rakel te halen, resulteert in een scherpe rakel.

Flexibel en stug

Het kunststof materiaal van een rakel is zowel stug als flexibel. Juist die combinatie van eigenschappen maakt het rakelrubber uniek. De flexibiliteit van de rakelstrip is afhankelijk van de hardheid van het materiaal. Hardheid is nodig voor de stabiliteit, zachtheid is nodig voor het gelijkmatig rakelen waarbij de mazen perfect leeggedrukt kunnen worden.

Lees meer in dit uitgebreide artikel, waarin zeefdrukspecialist Gert Jan van Heyningen verder ingaat op de aspecten van rakels die een afdruk kunnen beïnvloeden. Over voorrakels en rakelprofielen, over rakeldruk en toonhoogtes: Rakel vraagt om rust na opdracht.

Dit artikel is ook verschenen in Sign+ Magazine 1 – 2022.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.