Een selecte groep van ruim dertig printprofessionals maakte vrijdag 16 december bij Probo in Dokkum kennis met het volledig circulaire plaatmateriaal Sign Again. Zij gaan als ‘circulair partner’ het substraat testen. Tijdens het R&D-event werd volop gebrainstormd over de gewenste eigenschappen en potentiële toepassingen.

Afval bestaat niet meer, is het adagium van Sign Again, dat in de ogen van printproductiehuis Probo het begin is van een beweging. Zij wil samen met voorlopers in de markt het concept verder ontwikkelen. Vandaar dit allereerste Sign Again R&D-event bij het printproductiehuis in Dokkum, waar zo’n veertig deelnemers afkomstig van dertig verschillende signbedrijven aanwezig waren.
Eerste stap

Productontwikkelaar Tjalling Werkman begon zo’n drie jaar geleden met de ontwikkeling van het circulaire plaatmateriaal, waarvoor hij inmiddels een octrooi heeft ontvangen. Dit octrooi is een exclusief eigendomsrecht op de ontwikkeling van plaatmateriaal uit gerecyclede doeken zoals Banner 510 en Meshdoek. Eind oktober is met de speciaal voor Probo in Italië gebouwde Sign Again-machine, die maar liefst 17.000 kilogram weegt, de eerste plaat geperst afkomstig van tot ‘pulp’ vermalen bannermateriaal. De machine staat bij de ‘buurman’ van Probo: Dokwurk. Dit is een instelling die mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt mogelijkheden biedt om mee te kunnen doen in de maatschappij.

Samen ontwikkelen
Werkman nam de printprofessionals mee naar deze productielocatie, waar hij de werking van de Sign Again-pers demonstreerde. Daar konden zij ook kennismaken met de resultaten van de eerste productierondes. Om materialen en producten te ontwikkelen die goed aansluiten bij de wensen van de markt, betrekt Probo deze printprofessionals bij een intensief research & development (R&D) traject. “Samen met jullie willen we de ontwikkeling van de eerste Sign Again-producten verder brengen”, stelde Jordy Silva de Jong van Probo.

In een loop brengen
Het doel van Probo met Sign Again is print(materiaal) niet meer eenmalig in- en verkopen, maar juist in een loop brengen en houden. “Zo blijft print betaalbaar en zijn we niet meer afhankelijk van steeds schaarser wordende grondstoffen.” Sign Again is het allereerste volledig gerecyclede plaatmateriaal, aldus De Jong. Probo verwerkt momenteel in de Sign Again-platen vooral snijafval uit de eigen productie, maar kan in principe ook gebruikte en beprinte bannermaterialen die retour komen in deze loop brengen. De gemaakte Sign Again-platen kunnen na gedane diensten weer opnieuw worden verpulverd en tot een nieuwe, beprintbare plaat worden geperst. De missie van Sign Again is: het eindeloos hergebruiken van reststromen die niet onder de groep monostroom vallen.



Unieke eigenschappen
Na de demonstratie van de Sign Again-machine werd er in verschillende groepen volop gebrainstormd over de ideale eigenschappen van het materiaal, de retourstroom, mogelijke afwerkingen en toepassingen (producten) waarbij Sign Again alleen maar voordelen biedt ten opzichte van andere materialen. Het Sign Again plaatmateriaal is hufterproof en geschikt voor bijvoorbeeld bouw- of verkiezingsborden of reclame langs sportvelden. Het materiaal van 3 tot 5 millimeter dikte is iets buigbaar, maar breekt nagenoeg niet. Volgens De Jong moet je het Sign Again plaatmateriaal zien als een nieuw product in het rijtje van Forex, Dibond en Trespa, met unieke eigenschappen.

De komende maanden zullen de R&D-partners van Probo het materiaal als eerste gaan testen met hun klanten. Probo houdt printprofessionals op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom Sign Again via probo.nl/signagain.
Door nieuwe Europese wetgeving krijgt de print- en signindustrie op korte termijn (2023-2025) te maken met nieuwe regelgeving. Daarin zal worden gesteld dat tenminste 30% van de producten die nu gebruikt worden in deze industrie, moeten bestaan uit gerecycled materiaal. Het zal aan de industrie zelf zijn om aan te tonen dat dit cijfer wordt gehaald. Om dit te bewijzen is het Europees erkende keurmerk ISCC (International Sustainability & Carbon Certification) ingevoerd.