Signnieuws

De reclamebelasting is de nieuwe melkkoe van gemeenten. Dit constateert de Raad Nederlandse Detailhandel (RND) in zijn jaarverslag. Het aantal gemeenten dat een reclamebelasting invoert is in een jaar tijd met zo'n 80 procent gestegen.

Gemeenten gebruiken de inkomsten van de reclamebelasting om een aantal gemeentetaken of het onderhoud van een stadscentrum te financieren. Steeds meer winkeliers protesteren tegen de invoering van de reclamebelasting. In sommige gemeenten loopt de rekening op tot meer dan 5000 euro per winkel. Inmiddels hebben zowel zelfstandige winkeliers als de RND bezwaar gemaakt tegen de invoering van de reclamebelasting.

De RND vindt dat de Tweede Kamer moet ingrijpen. De reclamebelasting dient te worden afgeschaft. Het aantal gemeenten dat een reclamebelasting invoert is in een jaar tijd met zo'n 80 procent gestegen. Inmiddels hebben circa 50 gemeenten een nieuwe reclamebelasting ingevoerd. De RND verwacht dat dit aantal ook het komende jaar nog fors zal toenemen.

De reclamebelasting is een dure belasting. Gemeenten moeten regelmatig controleren wat de exacte omvang is van de reclame op de gevel. Zodra dit wijzigt dient ook de heffing te wijzigen. In sommige gemeenten worden ook posters op de ruiten en reclame in de winkel meegerekend. Vaak wordt het geld in een apart fonds gestort waaruit winkeliers ook zelf feesten zouden mogen organiseren. De RND vindt dat gemeenten zich niet moeten bemoeien met promotieactiviteiten van winkeliers.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.