Signnieuws

Fotograaf Julius Rooymans en modeontwerper Hans Ubbink presenteren in Amsterdam de expositie ‘Nachtwacht360’. Een tentoonstelling met als hoogtepunt een fotografische reproductie van Rembrandts meesterwerk, met een belangrijke rol voor Canon.

Julius Rooymans (links) en Hans Ubbink voor de levensgrote reproductie.
Foto: Canon Nederland – William Koopman

Op deze levensechte foto – op ware grootte – is de originele Nachtwacht tot in detail nagemaakt met behulp van mensen die sprekend lijken op hun in verf afgebeelde voorgangers. De tentoonstelling Nachtwacht360 bevat ook een keerzijde, waarbij we ‘over de schouders meekijken’ van de mensen op het doek en Rembrandt aan het werk zien. De doeken worden tijdens de expositie geflankeerd door ruim 50 portretten, in dezelfde 17e-eeuwse sfeer, en attributen die op de foto’s zijn gebruikt.

Rol Canon

Alle doeken van de expositie zijn geprint met behulp van grootformaat printers van Canon. De prachtige koppen, speciale kostuums en zeventiende-eeuwse wapens zijn tot in detail en met een zeer hoge kwaliteit in beeld gebracht. De Nachtwacht360 en zijn keerzijde zijn door Canon-partner Het Beeldgebouw, onderdeel van Hollandridderkerk, geprint op ‘dibond’ met de Océ Arizona 480XT printer. De verschillende panelen zijn vervolgens op een lasergestuurde frees tot op de honderdste millimeter schoon gesneden, zodat het uiteindelijke beeld van 420×535 cm aan elkaar gezet kon worden. De schutters-portretten en de scenes van de keerzijde zijn op speciaal art-papier geprint op de imagePrograf PRO-4000 printer van Canon.

Nachtwacht360 – ‘Making of’ met Julius Rooymans die toekijkt hoe het beeld wordt geprint door Het Beeldgebouw op ‘dibond’ met de Océ Arizona 480XT printer.
Foto: Canon Nederland – William Koopman

Dubbelrol

Dennis Hoogendoorn – marketing manager Canon Nederland, is al maanden als adviseur betrokken bij het project. Hij heeft een dubbelrol. In zijn eerste gesprek met de moderne ‘meesters’ over het project, bleek hij tot zijn eigen verbazing te lijken op Rembrandt zelf en mocht hij deze rol op zich nemen. Hij speelt dus een hoofdrol op de Keerzijde.

De ‘Keerzijde’ van de Nachtwacht. Foto: Canon Nederland – William Koopman

Nachtwacht360

De Nachtwacht360 is gemaakt op het oorspronkelijk formaat van de Nachtwacht, inclusief de in 1715 afgesneden zijkanten. Gezichten, houdingen, kostuums en attributen die in het oorspronkelijke schilderij zichtbaar zijn, zijn op een zo realistisch en authentiek mogelijke wijze nagemaakt. De mensen op de foto’s zijn na een uitgebreid traject geselecteerd op basis van hun gelijkenis met de hoofdpersonen van het meesterwerk uit de Gouden Eeuw. Attributen die niet meer bestonden of door Rembrandt zelf waren bedacht, zijn speciaal voor dit project ontworpen.

Alle ‘personages’ zijn geselecteerd op basis van hun gelijkenis met de hoofdpersonen van het meesterwerk uit de Gouden Eeuw.

Open voor publiek

De expositie is tot en met 4 augustus geopend voor het publiek. Tickets zijn verkrijgbaar via deze link. De reproductie zal binnenkort ook te zien zijn in het Rijksmuseum, als onderdeel van de tentoonstelling Lang Leve Rembrandt.

Een uitgebreid artikel over dit project is te lezen in Sign+ Magazine nummer 5, die rond 23 juli verschijnt.

Inschrijven nieuwsbrief

Gerelateerde berichten

4 reacties op “Reproductie brengt Nachtwacht tot leven

 1. Jaqueline Ezendam -Goossens schreef:

  Is het mogelijk mij het blad dat op 23 juli a.s. uitkomt te sturen i.v.m. DE NACHTWACHT en zijn KEERZIJDE ? Ik woon in Frankrijk: 13 Rue de la Montee de l’ Eglise – 58140 Lormes.

  Hartelijke groet,

  JAQ.

 2. Jaqueline Ezendam -Goossens schreef:

  Wat een geweldig interessant proces ! Zou graag nog veel meer willen zien i.v.m. de moderne nachtwacht / keerzijde. Ben nu niet in de gelegenheid naar Nederland te komen !
  Hartelijke groet,
  JAQ.

 3. Ton schreef:

  Wij zijn er geweest en de verhalen gehoord van de makers. Geweldig, in één woord geweldig. De productietijd van 8 maanden is onvoorstelbaar. Vooral als de accessoires, de eigentijdse symbolische toevoegingen (zoals deze in de 17e eeuwse schilderkunst werd toegepast) maken de keerzijde van De Nachtwacht tot een meester werkstuk. Wat een detaillering…. Petje af! Maar ook: wat een gemiste kans om dit niet aan het Rijksmuseum en het restauratieproces van de Nachtwacht te koppelen. De museumdirectie moet zich echt even op het hoofd krabbelen. De Keerzijde voegt iets heel wezenlijks toe aan het verhaal van Rembrandt en de schilderkunst in bredere zin van het woord.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.