Signnieuws

De kop is eraf. Sign & Print Expo in Gorinchem ging dinsdag 14 maart geanimeerd van start. Weliswaar met minder dealers, maar twee printerfabrikanten hebben heuse primeurs. De beurs is nog tot en met donderdag te bezoeken.

Dinsdag om 13.00 uur was het direct druk bij de entree van Sign & Print Expo 2023.

Bij de opening van de beurs om 13.00 uur was het meteen lekker druk en tussen 15.00 en 18.00 leken de gangpaden echt goed gevuld. Daarbij moet wel worden opgemerkt dat de beurs qua oppervlakte een slag kleiner is dan de editie vorig jaar. Enkele totaalleveranciers zoals Igepa, Spandex, Nautasign, Dimix en Hexis laten deze editie verstek gaan, omdat deelname niet in hun strategie of beurskalender past. Anderen, zoals Canon Nederland, Maegis, Papyrus en Vink VTS pakken juist groots uit. Kaal oogt het overigens nergens. De organisatie heeft veel aandacht besteed aan de totale aankleding van de beurs, met bijvoorbeeld zithoekjes in verschillende stijlen, alsof je langs terrassen in de stad loopt.

Een hostess van Easyfairs heet vanuit een holografische box van HEREweHOLO bezoekers welkom en geeft ze informatie.

DTF-printers

De grootste primeurs zijn echter te vinden op de stands van twee printerfabrikanten. Mimaki toont haar nagelnieuwe ‘direct-to-film’ (DTF) inkjetprinter die april/mei 2023 commercieel beschikbaar zal zijn in Europa. Deze nieuwe TxF150-75 DTF-printer is gebaseerd op Mimaki’s bestaande 150-serie en heeft dus veel bewezen technologie aan boord. “We zien dat DTF-technologie, dat gebruikmaakt van een op hitte gebaseerde transfermethode, iets mogelijk maakt bij de decoratie van kleding dat niet eerder kon. Wat tot op heden ontbrak, is een stabiele machine. Die bieden wij nu met de TxF150-75”, stelt Arjen Evertse, general manager sales EMEA bij Mimaki Europe. Overigens levert Mimaki alleen de printer, de benodigde transferfilm en nabehandelingsunit (hotmelt poeder- en droogmachine) moeten van derden worden betrokken. “We testen momenteel verschillende combinaties en zullen later alle data delen”, aldus Evertse, die benadrukt dat de getoond combinatie op Sign & Print Expo dus niet maatgevend is.

Arjen Evertse toont de DTF-printer van Mimaki die nog niet te koop is, maar wel al in Gorinchem in actie is te zien.

TrueVIS familie

Op de stand van Roland DG Benelux kunnen signmakers voor het eerst kennismaken met nieuwe toevoegingen aan het TrueVIS-gamma van de Japanse printerfabrikant. Naast de eerste resin-printer met inkten op waterbasis van Roland, de AP-640, zijn een LG-640 en MG-300 te bewonderen. Deze laatste zijn twee nieuwe UV-print & cut machines. De TrueVIS-serie omvat nu printers met eco-solvent, UV- en resin-inkten. “Welke printtechnologie klanten ook kiezen, ze kunnen rekenen op dezelfde toonaangevende TrueVIS-printkwaliteit en betrouwbaarheid over het hele assortiment”, aldus René Van der Weijde, hoofdverkoop Benelux bij Roland DG EMEA. Overigens is in Gorinchem ook een DTF-oplossing van Roland DG te vinden op de stand van Vink VTS. Het betreft de BN-20D DTF, een VersaSTUDIO Print & Cut die is uitgerust met pigmentinkten (CMYK plus wit) en tot 50 centimeter breedte kan printen. Een instapmodel voor circa 6.500 euro, maar de snelheid is er dan ook naar: 1 vierkante meter per uur. Omdat de machine één kop heeft, moet het namelijk apart worden wit opgezet nadat alle CMYK-kleuren zijn geprint.

Stappenplan bij EFKA

EFKA grijpt Sign & Print Expo aan om haar Adviesmodule te lanceren. Een handig stappenplan om altijd het juiste (textiel)frame te kunnen adviseren. Volgens marketeer Derian Reekers nodig omdat de keuze qua oplossingen inmiddels enorm is. “Door de juiste stappen te volgen, kom je vanzelf bij het optimale frame of profiel voor de behoefte van de eindklant uit.” Zowel fysiek (printversie) als online (download) beschikbaar.

Marketeer Derian Reekers toont de fysieke uitvoering van het stappenplan.
Cees Bolijn toont een prototype van de Inhaker Long-term (rond of vierkant en gemaakt van aluminium) waarmee ook (verlichte) totems kunnen worden gemaakt. Op de stand kan verder worden kennisgemaakt met de nieuwe, ‘normale’ Inhaker Outdoor.

PortaTable 130

Op de stand van Zünd Benelux trekt de mobiele robot PortaTable 130 alle aandacht. Deze flexibele en volledig met de snijtafel geïntegreerde plug-and-play oplossing fungeert als een ‘assistent-operator’ bij digitale snijjobs. Op een D3 met dubbele brug wordt dé hit van dit moment getoond: het snijden van PET-vilt.

Barbershop bij Canon

Canon Nederland sluit met haar Barbershop helemaal aan bij het thema ‘stad van de visuele communicatie’. Dit valt toevallig samen met de presentatie van ‘Pimp Up Your Store’, een printed sample book van Canon Imaging Supplies waarin verschillende grootformaat applicaties in retailomgevingen worden gepresenteerd. Het boek bevat maar liefst 40 verschillende printmedia, voorzien van prints afkomstig van alle gangbare digitale printtechnieken in de markt.

Sign & Print Expo is vandaag (woensdag 15 maart) open van 13.00 tot 21.00 uur en morgen (donderdag 16 maart) van 10.00 tot 17.00 uur. Klik hier voor gratis tickets.

Hieronder een kleine foto-impressie van de eerste beursdag.

Lees ook de artikelen:

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.