Signnieuws

Marcel Vermeulen is een van de drijvende krachten achter het Brabant Mondmasker Initiatief. Op zijn Zünd-snijtafel wordt het materiaal gesneden voor mondmaskers die geschikt zijn voor gebruik in de zorg. De eerste maskers worden maandag overhandigd aan lokale huisartsenposten.

De vier mensen achter het Brabant Mondmasker Initiatief (v.l.n.r.):  Ellen Willink, Astrid van Rooij, Marc Schoutens en Marcel Vermeulen. Foto’s: Kneh Creatief

De afgelopen week was een rollercoaster voor Marcel Vermeulen van Vermeulen & Vermeulen reclame uit Nieuwkuijk. Het gebrek aan goede mondkapjes in de zorg in deze coronacrisis zette hem aan het denken: kon hij meehelpen aan een oplossing door de juiste vormen op zijn Zünd-machine te snijden?

Juiste materialen

Alles staat of valt met het gebruik van de juiste materialen en de juiste pasvorm.

Vermeulen: “Alles staat of valt echter met het gebruik van de juiste materialen. Mondmaskers van katoen hebben namelijk geen zin. Het juiste materiaal is niet zomaar voor handen en ook niet kosteloos. Inspiratie kwam van Nicholas Dobbinga, werkzaam op de centrale sterilisatie afdeling van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen, die een bepaalde productiemethodiek heeft bedacht. Ik kwam zijn naam tegen in mijn online onderzoek naar het juiste materiaal.”

Zoektocht

Die zoektocht, samen met een oproep op LinkedIn, bracht hem via via uiteindelijk bij Marc Schoutens, Sales- en Marketing Director bij een Nederlands bedrijf in de Medical Device Industrie. Vermeulen: “Schoutens heeft het juiste materiaal voor 30.000 stuks gesponsord weten te krijgen en ons in contact gebracht met Astrid van Rooij en Ellen Willink, die aan het prototype werkten dat in het ziekenhuis in Assen is ontwikkeld. Iedereen werkt vanuit zijn eigen professionele achtergrond samen in dit unieke project. Astrid en Ellen met hun kennis van design en textiel, wij vanuit signwereld met kennis over de diversiteit van onze Zünd-machine en Schoutens zorgt voor de coördinatie en onderhoudt de contacten met diverse leveranciers. Allen zijn afkomstig uit de regio Den Bosch. Samen zijn we nu in staat om een echte productielijn op te starten.”

Doel van het Brabant Mondmasker Initiatief is mondmaskers maken met een goede pasvorm, die kunnen worden ingezet voor professioneel gebruik.

Brabant Mondmasker Initiatief

De vier initiatiefnemers: Astrid van Rooij, Ellen Willink, Marc Schoutens en Marcel Vermeulen zijn samen gaan werken onder de naam Brabant Mondmasker Initiatief. Doel: mondmaskers met een goede pasvorm maken, die kunnen worden ingezet voor professioneel gebruik, zoals in huisartsenposten en dergelijke. Willink en Van Rooij staan bij het ontwerpen en fine tunen van het prototype in nauw contact met zorgafnemers om tot een juist bruikbaar ontwerp te komen.

Vandaar dat afgelopen weekend nog keihard is gewerkt aan een totaal ander concept dan eerst voor ogen stond. Dit nieuwe productieproces is verder geoptimaliseerd en gestroomlijnd zodat goed werkende mondmaskers kunnen worden gemaakt. Vermeulen meldt op zaterdag: “Er zijn veel maskers die zorgen voor schijnveiligheid. Wij willen optimaal bijdragen en echt werkende maskers snel kunnen produceren. Vandaag hebben we dat proces in de vingers en zijn klaar om zondag echt productie te gaan draaien.”

Snijtool in bruikleen

Voor het snijden van de juiste vormen uit het medisch textiel heeft Vermeulen & Vermeulen de beschikking over een speciaal aangedreven roterend snijmes (Driven Rotary Tool  – DTR) die Zünd Benelux uit Eersel in bruikleen heeft gegeven. Ook de consumables worden door Zünd Benelux gesponsord. Verder zijn nog bij het project betrokken: Henk Schuurmans van Kneh Creatief (verzorgt de media) en Niels Caron van Vermeulen & Vermeulen reclame die als vrijwilliger de procesoptimalisatie voor zijn rekening neemt.

Er wordt bij Vermeulen & Vermeulen reclame een aangedreven roterend mes (DTR) van Zünd ingezet om de juiste vormen te snijden uit het geschikte medisch textiel.

“Maandag gaan we de eerste maskers afleveren bij huisartsenposten waar ze met grote tekorten kampen. Super om zo bij te kunnen dragen vanuit ons vakgebied en expertise”, aldus een opgetogen Vermeulen. Zit u met een tekort aan mondmaskers voor uw patiënten of hun bezoek? Mail uw vraag dan naar marcschoutens@deam.com.

Met behulp van enthousiaste vrijwilligers werden zondag de eerste duizend professionele mondmaskers geassembleerd.

Facebook-pagina

“Verder zijn er heel veel andere leveranciers geweest die hulp hebben aangeboden”, vertelt Vermeulen. “Nu we het juiste productieproces te pakken hebben, gaan we alles in kaart brengen. Dan kunnen anderen er straks ook mee aan de slag, want de juiste maskers zijn hard nodig! De actie kan in de gaten worden gehouden op de Facebook-pagina van Brabant Mondmasker Initiatief.”

Inschrijven nieuwsbrief

2 reacties op “Signmaker in Brabant Mondmasker Initiatief

  1. Jacques en dini schreef:

    Prachtig werk marcel. De mondkapjes zijn in deze hectische tijd van levensbelang. Sterkte voor jou en al de andere medewerkers.

  2. Designandmore schreef:

    Als je net als bij het Meshdoek een backing er achter zou hebben kun je ze snijden op elke willekeurige plotter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.