Signnieuws

Shall We Dance, het hoogste kunstwerk van Nederland – een dansende elektriciteitsmast in Doetinchem – is getransformeerd tot permanente lichtinstallatie.

Shall We Dance in Doetinchem is nu verlicht.

Het kunstwerk, een project uit 2007 van designer Floris Schoonderbeek, werd tot afgelopen zomer nog omgeven door andere masten. Door nieuwe ondergrondse lijnen zijn deze nu echter verdwenen. Een mooi moment om deze mast een nieuwe impuls te geven met een lichtontwerp van Wouter Brave in samenwerking met Floris Schoonderbeek.

Lichtkunst

Om het ‘levende’ karakter en de transparante vorm van Shall We Dance te accentueren, zijn de spots aan de binnenkant van de constructie geplaatst, dicht op de ‘huid’ van het beeld. Daarbij is gekozen voor warm wit licht, aangebracht op twee niveaus: vlak boven de voet en bij de knik in de romp.

Sommige lijnen van het kunstwerk zijn geaccentueerd met blauwe en rode led neonflex.

Neonflex

Een aantal expressieve lijnen van het kunstwerk – armen, hoofd en bovenlijf – zijn geaccentueerd met blauwe en rode led neonflex lijnen (in totaal bijna 50 meter). Deze kleuren symboliseren behalve het dansende ook het elektrische karakter van het beeld, alsof de vonken er afspatten. Lichtkunstenaar Wouter Brave: “Shall We Dance? is de titel van het kunstwerk. Als je iemand ten dans vraagt, is werkkleding niet genoeg, dan is feestkleding gewenst.” De lichtinstallatie is verzorgd door VersaTech uit Mill.

Energietransitie

Shall We Dance is in 2007 door Schoonderbeek bedacht als ode aan de elektriciteitsmasten en om een positieve impuls te geven aan hun noodzakelijke aanwezigheid. Het kunstwerk weerspiegelt de dynamiek van de energietransitie en het veranderende ‘energielandschap’. De masten gaan, de molens komen.

Verlicht

Met budget vanuit netbeheerder Tennet is een nieuwe impuls gegeven aan ‘de dansende mast’. Afgelopen jaar is het 37 meter hoge kunstwerk geschilderd en nu dus ook verlicht. De verlichte versie van de mast is sinds woensdag 18 december 2019 te zien aan de Energieweg in Doetinchem.

Inschrijven nieuwsbrief

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.