Signnieuws

Welke politieke partij heeft de beste verkiezingsposter van 2022? Net als vier en acht jaar geleden organiseert VNG Magazine – het magazine van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) – weer de strijd om de beste poster.

De jury wordt voorgezeten door Christian Burgers. Hij is hoogleraar communicatie aan de Universiteit van Amsterdam en gespecialiseerd in de communicatie door organisaties. Hij kijkt onder meer naar de effectiviteit van de poster. Burgers: “Een verkiezingsposter kan diverse rollen spelen om de aandacht te trekken. De groep kiezers die actief politiek betrokken is, krijgt via de poster een herinnering dat je partij meedoet en waar die voor staat. De poster kan ook aandacht trekken van groepen die niet actief betrokken zijn. Vooral voor een nieuwe lokale partij die nog niet zo bekend is, kan een poster de naamsbekendheid vergroten.’

Duidelijk

Alleen de aandacht trekken is onvoldoende om de poster effectief te maken, stelt de hoogleraar. Een affiche moet duidelijk zijn. “Als je een beeldmerk gebruikt, moet dit helpen om duidelijk te maken waar je partij voor staat. Mensen moeten meteen kunnen zien wat er wordt weergegeven, en hoe het bij je kernboodschap past. Een beeldmerk mag ook geen conflicterende associaties oproepen. Het kan tegen je werken als een poster niet begrepen wordt zoals je bedoelde.”

De winnende poster van 2018.

Vorige editie

Vier jaar geleden ging de Fryske Nasjonale Party uit Súdwest-Fryslân er met de eer vandoor. Dat affiche werd ontworpen door voormalig FNP-raadslid Jelle Gerbrandy. Hij gebruikte een campagneposter van de Amerikaanse president Barack Obama als inspiratie.

Politieke partijen die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen, kunnen hun poster tot en met 22 februari insturen via redactie@vngmagazine.nl. De redactie kiest onder leiding van juryvoorzitter Burgers uit de inzending vijf finalisten. Uit die finalisten kiest het publiek de winnaar.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.