Gerichte aanvallen door cybercriminelen waarbij miljoenen euro’s aan losgeld worden geëist. Het is schering en inslag. Vaak komen deze hackers binnen via phishingmails of een lek in de beveiliging van slimme apparaten. En daar staan de signbedrijven vol mee.

Veel ondernemers denken dat ze de beveiliging van hun gevoelige data goed op orde hebben. Cybercriminelen schieten in de lach als ze dit horen en wanen zich als een kind in een snoepwinkel. Zij weten dat het eenvoudig is om met een smoes of via een lek (dat er bijna altijd wel is) uiterst gevoelige informatie te achterhalen, ja zelfs het hele systeem (inclusief de website) van een bedrijf via ransomware plat te leggen. Betalen is dan vaak de enige optie.
Zorgen over cybercriminaliteit
Hoewel er bij directeur Ron van Rijssel van SI’BON geen voorbeelden bekend zijn van gehackte signbedrijven, baart cybercriminaliteit hem wel zorgen. “Het speelt in de samenleving, dus kan het ook signbedrijven overkomen. Daar moeten zij alert op zijn”, zegt hij. Ondernemers, vindt Van Rijssel, moeten nagaan in hoeverre zij de beveiliging – zowel online als offline – hebben geregeld. “Ik denk bij een kantoorprinter, smarttelevisie of -koelkast zelf niet meteen aan een ingang voor een hack, maar de realiteit leert dat dit wel mogelijk is omdat ze verbonden zijn met het internet en het netwerk van een bedrijf. Ga dus in gesprek met de leverancier van de apparatuur, de webhoster van je website en met je eigen IT-beheer.”
Lees hier het volledige artikel (dat ook in Sign+ Magazine nr. 8-2021 staat):
‘Strijd tegen cybercriminaliteit een kwestie van gedrag’