Signnieuws

De European Printing Ink Association (EuPIA) waarschuwt voor een mogelijk tekort aan  foto-initiators die worden gebruikt in energiegevoelige UV-inkten.

Zoals de afgelopen jaren steeds het geval is geweest, blijft een constante beschikbaarheid van grondstoffen een zorg voor inktfabrikanten. Gaf vorig jaar de beschikbaarheid van titaandioxide problemen, nu dreigt er een mogelijk tekort aan foto-initiators.

Foto-initiators vormen een vrij essentieel onderdeel in UV-inkten (zowel voor zeefdruk als digitaal printen). Het uithardingsproces van de vloeibare inkt wordt gestart door UV-licht dat met chemische foto-initiators in de inkt reageert. De tricker voor een proces van polymerisatie dat leidt tot stolling van de inkt, alles binnen een fractie van een seconde.

Oorzaken

Volgens de European Printing Ink Association zijn er twee belangrijke oorzaken voor het dreigende tekort:

  • Overheidsactiviteiten;
  • REACH-gerelateerde problemen.

Overheidsinitiatieven

In de afgelopen jaren heeft de wereldwijde geopolitieke situatie een aantal veranderingen ondergaan; in plaats van pogingen om handelsbelemmeringen te verminderen, zijn er nu ideeën over toenemende handelsbelemmeringen.

In China, waar de meerderheid van foto-initiators en hun componenten worden gefabriceerd, hebben overheidsinitiatieven voor milieubeschermingsmaatregelen veel leveranciers doen besluiten om de productie voor een beperkte tijd stop te zetten of te verminderen. EuPIA stelt dat holistisch gezien deze initiatieven welkom zijn, maar ze hebben wel invloed op de beschikbaarheid van grondstoffen en dat resulteert vaak in prijsstijgingen.

Incidenten

Het aanbod van foto-initiators is verder beïnvloed door een aantal grote incidenten, zoals een fabrieksbrand. Onvoorziene gebeurtenissen (overmacht) in chemische fabrieken, die leiden tot lage voorraden en niet geplande onderhouds- en productieonderbrekingen.

Invloed Reach

Aangezien de deadline voor registratie volgens de REACH-verordening nadert, heeft een deel van de grondstoffenleveranciers er tevens voor gekozen om sommige grondstoffen niet te registreren of om ze wel te registreren, maar dan alleen voor gebruik in een laag volumetoepassingen. Dit heeft het potentieel aan foto-initiatoren waaruit inktfabrikanten kunnen kiezen, verkleind. Dit kan tot problemen leiden qua leveringstermijnen of beperkte toepasbaarheid vanwege herindeling onder de CLP-verordening (classificatie, etikettering en verpakking) in overeenstemming met de EuPIA-Exclusion Policy.

Beperking overlast

Volgens de EuPIA doen alle aangesloten inktfabrikanten er alles aan om een ongestoorde levering van UV-inkten te continueren, door op zoek te gaan naar alternatieven en hun leveranciers aan te moedigen een breed pakket te leveren. Maar ondanks alles kunnen er tekorten optreden. Zo heeft Sun Chemical haar klanten al laten weten dat in de toekomst vertraging in de levering van UV-drogende inkten kan optreden.

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.