Signnieuws

Sign & Print Festival gaat a.s. woensdag en donderdag gewoon door, verzekert de organisatie Easyfairs op dinsdagavond. Ook al hebben meerdere exposanten afgezegd. Wel zijn enkele aanvullende maatregelen genomen. Zo wordt van iedereen die de hal wil betreden de temperatuur gemeten met een infrarood thermometer. [update 19.00 u. 10 maart]

“De opbouw van Sign & Print Festival in Evenementenhal Gorinchem is in volle gang”, schetst Rowdy van den Nieuwenhuizen, Marketing manager van het festival, de situatie op dit moment. “Uiteraard volgen wij de ontwikkelingen omtrent het coronavirus op de voet. Het advies van de Nederlandse overheid, Gemeente Gorinchem en gespecialiseerde instanties, zoals het RIVM en de GGD, zijn hierin leidend. Alles is er op dit moment echter op gericht dat het Sign & Print Festival op woensdag 11 en donderdag 12 maart doorgaat.”

Dinsdagavond 10 maart staat om 19.00 staat in een verklaring op de website van Sign & Print Festival: ‘Brabantse evenementen met meer dan 1.000 bezoekers worden geadviseerd om deze op te schorten. Het festival valt hier echter niet onder, daar Gorinchem in de provincie Zuid-Holland ligt en wij geen 1.000 bezoekers tegelijkertijd op het festivalterrein zullen ontvangen. De veiligheid van onze exposanten, bezoekers, maar ook zeker van het eigen personeel staat hierin voorop. Ondanks alle op het oog negatieve ontwikkelingen binnen Nederland kijken wij met ontzettend veel enthousiasme uit naar morgen en overmorgen om er samen met jullie een fantastisch festival van te maken.’

Van iedereen die de hal van Sign & Print Festival wil betreden wordt eerst de lichaamstemperatuur met een infrarood thermometer gescand.

Temperaturen

Wel zijn aanvullende maatregelen genomen. Van den Nieuwenhuizen: “We adviseren bezoekers die klachten van verkoudheid, hoesten of koorts vertonen, thuis te blijven.  Voorts zullen we, om de veiligheid van standpersoneel en bezoekers te waarborgen, bij iedereen – voor binnenkomst in de hal – de lichaamstemperatuur met een infrarood thermometer scannen. Personen waarbij wij koortsverschijnselen – indicatie 38 graden Celsius of meer – constateren,  verlenen wij geen toegang tot het festival.”
Deze screening zal plaatsvinden door EHBO-personeel, geassisteerd door extra beveiliging, zodat zij geen discussies hoeven aangaan over het al dan niet toelaten van personen tot de beurshal. “Op deze manier hopen we heel dicht op het elimineren van elk risico op verspreiding van het coronavirus te zitten”, aldus Van den Nieuwenhuizen.

Afwezige exposanten

Meerdere exposanten hebben vanuit company policy besloten niet deel te nemen aan Sign & Print Festival, bevestigt Van den Nieuwenhuizen. “Sommige omdat dit is opgelegd vanuit het internationale moederbedrijf, andere vanwege een interne bedrijfsafweging.”

Prindustry stuurde in de loop van dinsdagochtend 10 maart een gezamenlijk persbericht en liet daarin weten dat Helloprint, Print.com, Igepa Nederland, Promic Display Systems, Fujifilm, VKGO, GOC, KVGO, GSOB, A&O Fonds Grafimediabranche en Prindustry zelf er niet bij zullen zijn. Op de exposantenlijst van de beursorganisatie zelf staan ook ASUS, Image Building, BeMatrix Nederland, Tomassen Ict Services en Onlineprinters op ‘Afwezig’. [situatie 10 maart om 20.00 uur]

Verklaring

“Diverse partijen hebben de afgelopen weken hun zorgen geuit over de gevolgen van het coronavirus bij de beursorganisatie. Nadat de organisatie bij hun standpunt bleef dat het event gewoon door kan gaan op deze data, hebben wij zelf het initiatief tot deze beslissing genomen. Geen makkelijke beslissing, maar wel één waar wij samen achter staan”, staat in de persverklaring.

“Wij vinden het nu niet verantwoord om in deze omstandigheden deel te nemen aan beurzen. Het is van belang verdere verspreiding te beperken en wij zijn daarbij verantwoordelijk voor de gezondheid van onze medewerkers. Zeker in de productie en logistiek kunnen we ons geen uitval permitteren, omdat thuiswerken daar geen optie is. De trend is bovendien dat steeds meer bedrijven hun medewerkers verbieden evenementen bij te wonen. We hadden graag gezien dat het Sign & Print Festival verplaatst zou worden naar een later tijdstip dit jaar”, besluit het bericht.

De moeite waard

Het blijft volgens Van den Nieuwenhuizen meer dan de moeite waard om Sign & Print Festival te bezoeken. “Dagelijks melden zich ook nog steeds nieuwe bezoekers aan via ons online registratieportaal. Zelfs bij een groot percentage ‘no show’, verwacht ik nog drommen mensen in Gorinchem en is ons streefdoel van 1.500 bezoekers haalbaar. Wel vragen wij iedereen, uit voorzorg, extra hygiënemaatregelen – zoals geen handen schudden – te nemen. Wat men zelf kan doen bij beursbezoek is bij ons op de site en die van het RIVM te lezen ”

Advies kabinet en Noord-Brabant

Mark Rutte tijdens persconferentie over coronavirus op 9 maart 2020 bij de NOS.

Maandagavond adviseerde premier Mark Rutte, op een persconferentie na crisisoverleg van het kabinet, alle Nederlanders dringend om geen handen meer te schudden om verspreiding van het virus te voorkomen. Inwoners van Brabant, waar de meeste besmettingen zijn, worden opgeroepen om waar mogelijk thuis te werken en ‘sociale onthouding’ te betrachten. De scholen blijven gewoon open.

Dinsdagmiddag 10 maart werd tijdens een persconferentie van de veiligheidsregio’s in Noord-Brabant bekendgemaakt dat in deze provincie dit weekend alle grote evenementen, zoals voetbalduels en concerten, verboden zijn. Burgemeester Jorritsma van Eindhoven deed een oproep aan de organisatie van evenementen die dit weekend meer dan duizend bezoekers verwachten. “Wees zeer terughoudend met zulke evenementen of gelast ze af.” Indoor Brabant gaat door, maar met maximaal duizend bezoekers per dag. Of een evenement door kan gaan en op welke schaal, zal per evenement worden bekeken. Gorinchem, waar het Sign & Print Festival plaatsvindt, ligt nog net in de provincie Zuid-Holland.

MaterialDistrict uitgesteld

De beurs MaterialDistrict Rotterdam 2020, die volgende week (17 t/m 19 maart) zou worden gehouden, is op eigen initiatief wel uitgesteld, liet de organisatie afgelopen vrijdag weten. De nieuwe datum is 23 t/m 25 juni 2020, eveneens in Rotterdam Ahoy. Dit is besloten in nauw overleg met de exposanten en betrokken eventpartners, luidt de officiële verklaring.

Hoewel de Nederlandse overheid tot nu toe geen beperkingen of extra maatregelen oplegt voor het doorgaan van beurzen en evenementen in Nederland, heeft de organisatie toch besloten tot het verplaatsen van de vakbeurs naar juni dit jaar. “Wij zien een groeiende trend dat organisaties hun medewerkers verbieden evenementen bij te wonen vanwege het coronavirus. Hierdoor kunnen wij onze exposanten en bezoekers niet meer de kwaliteit en ervaring garanderen die ze van ons gewend zijn,” aldus Jeroen van Oostveen, directeur van MaterialDistrict.

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.