Signnieuws

Volgende week vrijdag 6 november worden de Sign+ Awards uitgereikt. De fysieke awards zijn gerealiseerd met Roland-technieken. Met een hoofdrol voor de LV-290 lasersnijder en de DGShape LD-300 laserdecorateur.

De LV-290 is ingezet voor het snijden van de verschillende materialen voor de Sign+ Award. Middels lasermarkeren worden teksten, zoals de categorieaanduidingen, aangebracht.

Roland DG, een van de sponsoren van de Sign+ Award 2020, heeft verschillende digitale technieken in huis. Kunnen jullie deze inzetten bij de creatie van de fysieke award, vroegen wij. Die handschoen werd direct opgepakt. De combinatie van lasersnijden en UV-printen biedt bijvoorbeeld veel mogelijkheden. Uiteindelijk werd – uitgaande van de gedachte ‘less is more’ – het UV-printen achterwege gelaten. In plaats daarvan is gebruikgemaakt van een nieuwe technologie: laserdecoreren met klassieke ‘hotfoil’-materialen.

Roland DGShape

Gert Cupers, 3D Consultant DGShape bij Roland Central Europe, bij de LD-300 waarmee speciale accenten, zoals het in zilver uitgevoerde logo van de Sign+ Award, middels laserprinten met transferfolie worden aangebracht.

Awards ontwerpen en produceren is niet zijn dagelijkse werk, maar toen Gert Cuypers werd geconfronteerd met onze vraag, was hij direct enthousiast. Als 3D Consultant DGShape bij Roland Central Europe is hij gewend in toepassingen te denken. DGShape is sinds 2017 een aparte business-unit van Roland DG die zich louter bezighoudt met 3D-applicaties. Denk aan 3D-graveermachines, 3D-freesmachines en 3D-printers die worden ingezet in specifieke markten, zoals bij juweliers en de tandheelkunde.

Cuypers kreeg de vrije hand bij het ontwerpen en realiseren van de Sign+ Awards 2020. Een opdracht die hem past als een jas, want Roland heeft meerdere technieken in huis die hij graag aan een breder publiek wil voorstellen. “In de klassieke signmarkt kent men ons natuurlijk vooral van de grootformaat print- en snijmachines. Als klanten bij ons in Geel door de showroom wandelen, zijn ze vaak verbaasd wat wij nog meer in huis hebben en wat daarmee allemaal kan. Ik vond het een mooie uitdaging om iets te creëren waarbij, voor de signwereld, minder bekende technieken zijn ingezet.”

Hoofdrol

In het productieproces van de awards is een hoofdrol weggelegd voor de LV-290, de vorig jaar geïntroduceerde lasergraveermachine van Roland waarmee honderden verschillende materialen zijn te snijden, graveren en markeren. “Met deze machine hebben we de basisvormen van de award gecreëerd”, legt Cuypers uit. “Oorspronkelijk hadden we ook de inzet van de VersaUV LEF2-200 in gedachten. Met deze benchtop-UV-printer, die uitermate geschikt is voor het decoreren van kleine objecten, wilden we de award van de nodige teksten en logo’s voorzien. Hiermee beschik je over CMYK en wit en gloss om speciale effecten te creëren. Een ideale combinatie met de laser. Je kunt met de LEF2-200 weliswaar complete fullcolour afbeeldingen overbrengen, maar goud of zilver printen is niet mogelijk. Dat kan echter wél met de nieuwe LD-300 laserdecorator, die we graag willen tonen. Fullcolour combineren met goud of zilver is echter iets te veel van het goede voor een award. Less is more; het ontwerp moet stijlvol en rustig zijn. Vandaar dat we voor deze specifieke opdracht uiteindelijk alleen de twee lasermachines hebben ingezet.”

Laser decoreren

Werkingsprincipe van de LD-300 laserdecorateur.

Laserdecoreren is een nieuwe techniek die nagenoeg onbekend is in de signmarkt. De DGShape LD-300 kan metaalfolies door middel van warmteoverdracht overzetten op (kunst)leer, polycarbonaat, acrylaat en tal van andere kunststoffen. In wezen is elke gepersonaliseerde tekst of afbeelding zo over te brengen op geschenken, promotionele producten en dus ook een award. Als het maar past op de werktafel van 305 x 230 mm en het object maximaal 50 mm dik is. Overigens kan de werktafel worden verwijderd zodat nog grotere voorwerpen (tot 216 mm dikte), zoals handtassen en productverpakkingen, zijn te decoreren.

Geen ‘one-man-show’

“De vorm van de awards is geïnspireerd op de ovaal rond het plusteken in het logo van de Sign+ Award 2020. Een idee van Emily Goetbloet, van onze marketingafdeling, waardoor de identiteit van de Sign+ Award terugkomt in de award zelf. Je ziet, ontwerpen is geen ‘one-man-show’, maar een creatief proces”, stelt Cuypers lachend. “Deze oefening toont aan dat een modern signbedrijf veel creativiteit moet hebben. Daarnaast moet het beschikken over verschillende technieken om deze ideeën om te zetten in echte producten. De combinatie van deze twee factoren is de kracht van elk signbedrijf.”

Een prototype van de Sign+ Award in wording tijdens het ontwerpproces.

Op 6 november maakt de vakjury tijdens een hybride event bekend wie dit collectors item op de schoorsteenmantel mag plaatsen. Benieuwd naar het eindresultaat? Kijk dan die dag vanaf 19.30 uur naar de livestream op: https://www.sign.nl/uitreiking/

En u bepaalt wie met de Publieksprijs naar huis gaat.
Stem op www.sign.nl/award

Het volledige artikel is te lezen in Sign+ Magazine nummer 7-2020.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.