Signnieuws

Grapo Technologies, een Tsjechische fabrikant van UV grootformaat roll-to-roll en vlakbedprinters, heeft een overeenkomst gesloten met Orafol Europe. De reflecterende folie van Orafol in combinatie met Grapo's Octopus UV printer biedt een nieuwe oplossing voor de productie van verkeersborden.

Orafol Europe is een toonaangevende fabrikant van zelfklevende grafische producten, speciale tapesystemen en reflecterende materialen. Samen met Grapo Technologies is overeengekomen een applicatie pakket te ontwikkelen waarbij Grapo's Octopus UV digitale printers worden ingezet, in combinatie met een speciaal ontwikkelde inkt, voor het digitaal produceren van reflecterende verkeersborden op microprismatische reflecterende film van Orafol. Hiermee kan voor veel gebruikte signapplicaties de nu reguliere zeefdruktechnologie worden vervangen.

Verkeersborden
Verkeersborden zijn een zeer specifieke toepassing met kritische specificaties en kunnen niet digitaal worden geproduceerd met behulp van normale CMYK inkten. In samenwerking met Orafol heeft Grapo Technologies haar Octopus UV-printer gemodificeerd tot de Oralite UV Traffic Sign printer. Hiermee kunnen de speciaal ontwikkelde inkten in zeven kleuren, vereist voor de juiste digitale productie van verkeersborden, worden geadresseerd.

Zeven kleuren
"Voor het printen op de Orafol's microprismatische reflecterend materiaal", aldus Radim Kralik, CEO van Grapo Technologies, "moet elke kleur perfecte fysieke specificaties hebben voor een goede reflectie van het licht. De zeven kleuren die we hebben ontwikkeld, kunnen direct worden geprint vanuit één printkop op de Oralite UV Traffic Sign printer. Dit ter vervanging van traditionele zeefdruk processen. Die zijn kostbaar, tijdrovend en hebben een grotere ecologische voetafdruk. Bovendien is zeefdruk niet kosteneffectief bij kleine oplages."

Het nieuwe fabricagesysteem voor verkeersborden bestaat uit drie componenten: de Oralite UV Traffic Printer ontwikkeld door Grapo, aangepaste inkten ontwikkeld door Orafol en microprismatisch reflecterend materiaal geleverd door Orafol.

Certificering
Kralik wijst erop dat, hoewel Grapo volgens de overeenkomst het printplatform ook kan verkopen, Orafol de primaire coördinator zal zijn van de verkoopactiviteiten. "Er zijn juridische en testprocedures nodig om de goedkeuring te krijgen van elk ministerie van Verkeer", legt hij uit. "Kleuren moet worden gecertificeerd, maar nog belangrijker, het hele systeem moet worden gecertificeerd. Orafol zal dit certificatieproces leiden, daarbij gebruikmakend van hun relaties, reputatie en ervaring in deze markt."

Intertraffic
Monsters van geprint reflecterend materiaal met behulp van dit nieuwe systeem zullen te zien zijn op Intertraffic Amsterdam, die van 23-25 maart 2010 in Amsterdam RAI wordt gehouden. Orafol is te vinden in Hal 1, stand 203.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.