Signnieuws

Tijdens de concertreeks van de Toppers, eind mei, kwamen de vier zangers groots binnen op een praalwagen, voorzien van twee meter hoge 3D-beelden van de hoofden van de vier Toppers. De gezichten waren gefreesd met behulp van de 3D CADCAM bewerkingsrobot van Trento en 4C.

Trento en 4C waren door thematiseringsbedrijf Jora Vision in Rijnsburg gevraagd deze klus te klaren. Alleen met de 3D scanner van 4C, in combinatie met de 3D CADCAM bewerkingsrobot – ontwikkeld door Trento en 4C – was het mogelijk om binnen een week vier exacte kopieën van de gezichten van de Toppers te maken. Binnen de afgesproken periode werden de 2 meter hoge koppen, gefreesd in schuim, afgeleverd bij Jora Vision.

Scannen
De Toppers bleken tijdens het scannen erg onder de indruk van de scantechniek en vooral van de snelheid waarmee dit gebeurde. Het scannen duurt namelijk maar 20 seconden en lijkt op het filmen met een videocamera. Twee minuten later konden de Toppers hun gezicht in 3D beoordelen op het beeldscherm van de pc.

Uitfrezen
Het uitfrezen van de gezichten werd uitgevoerd bij FIS Houtbewerking in Hilvarenbeek. Een van de bedrijven waar een 3D CADCAM bewerkingsrobot van Trento is geplaatst. Vanuit de 3D scan data van de gezichten kon de robot direct aan het werk. Daarbij is geen toezicht nodig, omdat het robotprogramma door middel van een simulatie is getest voordat de robot aan het werk wordt gezet. Vandaar dat de gezichten 's nachts onbemand gefreesd konden worden.

Offline
3D CAD CAM robotbewerken is ontwikkeld door Trento Special Equipment & Robotics uit Sittard en 4C Creative CAD CAM Consultants uit Emmen. Door robots via een offline CADCAM programma aan te sturen kunnen 3D vormen met een zeer korte voorbereidingstijd en tegen zeer redelijke kosten met behulp van de robot, voorzien van een freesspindel worden vervaardigd.

Daarbij kan uitgegaan worden van een reeds bestaand 3D bestand of van een 3D scan maar ook kan een 3D model volledig worden ontworpen in de ontwerp software die meegeleverd wordt met de robotcel. De techniek is ook geschikt voor het nabewerken van productiedelen.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.