Signnieuws

In een tijd waarin er nog geen lichtbakken of groene neonkruisen bestonden en veel mensen niet konden lezen, sierden gapers de gevels van apotheken en drogisten in Nederland. Vakantietip: bezoek de tentoonstelling ‘Zeg eens AAA’ in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen.

Apotheek de Groote Gaper in het buitenmuseum van het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen.

In het buitenmuseum van het Zuiderzeemuseum bekijk je de grootste voor publiek toegankelijke collectie van grote gapers. Stichting MAG (Management voor Apothekers en de Gezondheidszorg) is trotse eigenaar van deze gapers, die in langdurig bruikleen zijn van het Zuiderzeemuseum.

Apotheek de Groote Gaper

De tentoonstelling is t/m 29 oktober in het buitenmuseum te zien in het pand van Apotheek de Groote Gaper aan de stadsgracht. Het pand is onlangs gerestaureerd en de ook de replica van de originele gaper die aan de gevel van drogisterij ‘De Groote Gaper’ in Hoorn heeft gehangen, pronkt weer op de gevel. De apotheek was tot 1978 in bedrijf, waarna het Zuiderzeemuseum eerst de pui van het pand verwierf. De bijbehorende gaper werd pas later in langdurig bruikleen gegeven en de originele gaper is dan ook in de presentatie te bekijken.

Geschiedenis van 27 gapers

In de presentatie zijn 27 gapers te bekijken. Gehelmde politieagenten, brandweerlieden, donkere mannen met tulbanden, narren met bellen en zieken met een doek om het hoofd, ontdek ze in het apothekerspand in het buitenmuseum. Allemaal staren ze roerloos voor zich uit; de mond wijd open met een uitgestoken tong. Tijdens de tentoonstelling ontdek je de geschiedenis van de verschillende gapers en allerlei weetjes over dit bijzondere fenomeen.

Gapergalerij online

Ben je nu al benieuwd naar de gapers? In samenwerking met de Stichting Farmaceutisch Erfgoed zijn de gapers 3D-gefotografeerd en worden ze in het online Nationaal Farmaceutisch Museum tentoongesteld. Bekijk ze hier samen met gapers uit andere collecties.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.