Signnieuws

Het nieuwe btw-identificatienummer voor ondernemers met een eenmanszaak geldt vanaf 1 januari 2020. Met dit nieuwe btw-id is de privacy van ondernemers beter beschermd.

De Belastingdienst liet drie ondernemers aan het woord over de verandering. Bartel Reineke (virtueel professional): “Ik heb mijn nieuwe btw-id al doorgevoerd op mijn facturen.” Marcel Pieters van de Belastingdienst reageert. “Dat is slim, maar eigenlijk te snel.” Zijn tip: het nieuwe btw-id is geldig vanaf 1 januari, dus zet het nieuwe factuursjabloon alvast klaar, maar wacht nog met het gebruiken van deze factuur.

Checklist

Een andere ondernemer is Stefan Derksen (Gastgoed Hospitality Development): “Eigenlijk is alles duidelijk. Ik heb de brief ontvangen en een checklist gemaakt met alle plekken waarop ik mijn btw-id vanaf 1 januari kan doorvoeren. Ik verwacht eigenlijk geen problemen met de wijziging.” Pieters: “Het huidige btw-nummer heet vanaf 1 januari 2020 omzetbelastingnummer. Dit nummer gebruikt de ondernemer voor de communicatie met de Belastingdienst en het doen van bijvoorbeeld aangiftes.”

Kwijt

Ook zelfstandig trouwambtenaar Ilse de Zwart heeft het nieuwe btw-id ontvangen. “Ondernemers die hun brief kwijtraken moeten zelf de Belastingtelefoon bellen voor een duplicaat van deze brief”, aldus Marcel Pieters.

Marcel Pieters van de Belastingdienst.

Privacy

Over een ding zijn de ondernemers in de verschillende branches het eens: het is goed dat de Belastingdienst deze wijziging doorvoert. “Stel je voor dat een crimineel je BSN-nummer achterhaalt via het btw-nummer. Dan zouden ze identiteitsfraude kunnen plegen”, aldus De Zwart. Met het nieuwe btw-id is dat niet meer mogelijk.

Uniek nummer

Het nieuwe btw-id is een persoonlijk, uniek nummer dat, net als nu, bestaat uit een reeks van 14 tekens: NL – 9 cijfers – B 2 cijfers. De 9 cijfers in het btw-id verwijzen niet meer naar het BSN en de 2 cijfers vormen een willekeurig controlegetal. Ondernemers zijn verplicht het nieuwe btw-id vanaf 1 januari 2020 te vermelden op bijvoorbeeld facturen en hun website om zich te identificeren als btw-plichtig ondernemer. Daarmee voldoen zij aan de wettelijke eisen. Het btw-id wordt ook gebruikt in het handelsverkeer binnen de EU en intracommunautaire transacties (export van Nederland naar andere EU landen). Zorg er dus ook voor dat je buitenlandse leveranciers voor 1 januari 2020 op de hoogte zijn van het nieuwe btw-id.

Inschrijven nieuwsbrief

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.