Signnieuws

De belangengroep voor hoogwerkers Paig (Powered Access Interest Group) maant bedrijven tot zorgvuldigheid bij de planning en het gebruik van mobiele hoogwerkers (MEWP's) in begrensde ruimtes op grote hoogte. Bij deze werkzaamheden doen zich regelmatig ongelukken voor.

Paig produceert een gids met optimale richtlijnen voor het gebruik van mobiele hoogwerkers in begrensde ruimtes op hoogte. Deze gids wordt op grote schaal verspreid en is een voortzetting van het werk dat IPAF (International Powered Access Federation) samen met de Britsh Constructional Steelwork Association (BCSA) heeft uitgevoerd om richtlijnen op te stellen voor het veilig gebruik van mobiele hoogwerkers in staalwerkconstructies.

Het initiatief is een gevolg van ongelukken in meerdere landen, waarbij gebruikers tijdens werkzaamheden op grote hoogte bekneld raakten tussen de mobiele hoogwerkers en een object. Bij een aantal van deze ongelukken werd gemeld dat de bedieners tegen de regeleenheid van de hoogwerker werden geduwd, wat leidde tot een aanhoudende onbedoelde werking van de hoogwerkregeling waardoor de bediener werd ingeklemd.

Procedures
Ongelukken zoals deze hoeven niet te gebeuren als bedieners en management veilige bedieningsprocedures volgen die worden gedekt door het IPAF-trainingsprogramma of andere industriële trainingen, aldus Paig.

Niettemin neemt Ipaf alle ongelukken die letsel kunnen veroorzaken zeer serieus. Daarom heeft Ipaf haar trainingsprogramma herzien om het bewustzijn bij de bediener voor dergelijke risico's en de preventieve maatregelen die moeten worden genomen te vergroten. Aanvullend grafisch materiaal is geproduceerd voor gebruik door instructeurs in de IPAF-bedienercursus. Tevens is er aanvullend mateiraal om managers bewust te maken van de specifieke voorzorgsmaatregelen en procedures bij planning van en toezicht op werkzaamheden in begrensde ruimtes op grote hoogte.

Beoordeling
Leden van de technische commissie van fabrikanten van de Ipaf beoordelen de mogelijkheid dat gebruikers worden ingeklemd tegen de regeleenheid van de mobiele hoogwerker die door hen wordt bediend. Waar nodig wordt door hen gezocht naar mogelijke ontwikkelingen met betrekking tot het ontwerp, die kunnen helpen als bescherming tegen aanhoudende onbedoelde werking van de hoogwerkregeling.

"Het is belangrijk om vast te stellen wanneer bedieners gevaar lopen en voor het management op de locatie om bijzonder zorgvuldig te zijn bij de planning van werkzaamheden in begrensde ruimtes op grote hoogte," aldus Gil Male, IPAF technical officer. "Beoordelen van risico's op de locatie, advies bij de keuze van mobiele hoogwerkers en methodische instructies voor gebruik op plaatsen met beknellingsgevaar, zijn maatregelen die hierbij kunnen helpen. De geplande gids met optimale richtlijnen die wordt geproduceerd door Paig, zal deze kwesties behandelen."

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.