Signnieuws

De groei van het aantal zelfstandige ondernemers is ondanks de recessie nog niet gestopt. Wel verandert de motivatie van de nieuwe ondernemers. Zo blijkt uit het jaarlijks onderzoek naar de startmotieven van zzp'ers door de redactie van de ZZP Gids.

De redactie ziet de kansen voor het zelfstandig ondernemerschap nog steeds als positief. Tot begin 2008 bleek dat vrijheid en de mogelijkheid om meer geld te verdienen de belangrijkste startmotieven waren. In 2009 is die motivatie drastisch gewijzigd; mensen starten een bedrijf omdat ze weinig kans denken te hebben op de arbeidsmarkt. Gaven in 2007 en 2008 mensen hun baan op om voor zichzelf te beginnen, nu starten veel mensen een eigen bedrijf vanuit een parttime baan of re-integratieproject.

Nieuwe golf
De politiek heeft het ondernemerschap ook met fiscale regelingen gestimuleerd. Een belangrijk obstakel voor het starten van een eigen bedrijf, blijft echter het ontbreken van een vangnet, lees: uitkering voor wie stopt met ondernemen.
De stijgende werkloostheid zal het komende jaar leiden tot een nieuwe golf van ondernemers. Verwacht wordt dat het UWV en re-integratiebureaus het druk krijgen met het begeleiden van starters. Wie via deze weg ondernemer wil worden, kan wel terugvallen op een ww-uitkering.

Succesfactoren
Motivatie en marktinzicht zijn de belangrijkste voorwaarden voor ondernemerssucces, plus kennis van wetten en ondernemersvaardigheden. Een andere factor is de markt. Bedrijven die net ontslagrondes achter de rug hebben, zullen bij een aantrekkende economie niet snel vast personeel in dienst nemen, maar eerder zzp'ers inhuren. Daarnaast biedt de vergrijzing mogelijkheden, de vraag naar arbeid lijkt de komende jaren voldoende.

ZZP Gids
In de nieuwe vijfde druk van de ZZP Gids worden verschillende manieren benoemd om te starten met hulp van de overheid. Daarnaast bevat de gids informatie over geldzaken, fiscale onderwerpen en de start van een eigen bedrijf. Meer informatie en/of bestellen kan bij Publimix.

 

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.