Signnieuws

Naast ongeveer honderd exposanten die hun noviteiten tonen, biedt de Sign & Print Expo in Gorinchem ook inhoudelijke verdieping en praktische demonstraties.

In een gezellig aangeklede beurshal, met zitjes en eettentjes verspreid over de hal, tonen honderd exposanten hun nieuwste producten. Wie daarnaast behoefte heeft aan verdieping, kan terecht in het theater op de beursvloer. Hier worden de hele dag door kennissessies verzorgd, gericht op de belangrijkste uitdagingen waarmee de branche van visuele communicatie te maken heeft en krijgt in de komende periode. Op de eerste dag was duurzaamheid een belangrijk onderwerp.

Circulaire stappen

Een van de sessies ging over het herontwerpen van kunststoffen naar circulaire producten of diensten. Bowine Wijffels is transitiemanager circulaire economie voor de provincie Zuid Holland. Zij ging kort in op de activiteiten die deze provincie ontplooit, maar wilde het publiek vooral ook uitdagen om in de signbranche de weg naar een circulaire economie in te slaan. “Alleen al in Zuid-Holland komt 230 miljoen kilogram plastic afval vrij per jaar. Daarmee kunnen we een strook folie van tien meter maken wat we vier keer om de aarde kunnen wikkelen. Per jaar! De oplossing is om anders om te gaan met onze grondstoffen, herbruikbare producten te maken en te recyclen.”

Een groot probleem bij circulariteit in deze branche is dat banners, printmaterialen en verpakkingsmaterialen vaak zijn opgebouwd uit meerdere lagen, waardoor het onmogelijk is te recyclen. “We moeten anders over materialen gaan denken en ik vind de natuur daarbij heel interessant. Want daar bestaat die circulaire wereld al, daar kunnen we een voorbeeld aan nemen.” Ze liet verschillende voorbeelden zien. Zo gebruikt de natuur vaak structuur om kleur te geven aan voorwerpen, in plaats van chemie. Maar ook vanuit technologie kun je stappen maken in circulariteit, stelt zij.

Bowine Wijffels van de provincie Zuid Holland: “We moeten anders over materialen gaan denken.”

Roll-up banners

Hannah Bruinink van BlueCity vulde het verhaal van Wijffels aan. Zij ontwikkelden de CIRCO-methodiek dat zich met verschillende partners in Zuid Holland richt op het herontwerpen van producten en diensten. Zij richtten zich onlangs op producten uit de signbranche, zoals vlaggen en banners voor evenementen. Als voorbeeld noemde ze de roll-up banners die vaak worden geproduceerd in China, hierheen vervoerd, voor maar één evenement worden gebruikt en vervolgens worden weggegooid. “Een lineaire economie die niet houdbaar is op deze manier.” Om dit aan te pakken zijn verschillende mogelijkheden voorhanden, met net zoveel uitdagingen. Belangrijk is vooral dat de hele keten meedoet. “Je kunt op zoek naar een kwalitatief beter materiaal dat langer meegaat of dat te repareren of opnieuw te gebruiken is.” Ze wees ook naar beursorganisaties die hierin een rol kunnen spelen, door bijvoorbeeld te zorgen voor gescheiden inzameling na beurzen en ziet ook een belangrijke rol weggelegd voor brancheorganisaties. Stof om over na te denken voor de aanwezigen.

Voorlopers

Dat de signbranche op diverse vlakken al volop bezig is met het onderwerp ‘circulariteit’, bleek uit de twee korte pitches van exposanten, die ook te vinden zijn in het Circulair Stadspark op de beursvloer.

Bas Gepkens van Vink Kunststoffen gaf uitleg over het kunststof-recyclingprogramma ReVink, waarover in Sign+ Magazine-7 onlangs meer te lezen was.

Femke Dijkstra en Jordy de Jong verzorgden een pitch over het volledig circulaire plaatmateriaal Sign Again. In Sign+ Magazine-1 van dit jaar een uitgebreid artikel over dit programma van Probo.

Ook woensdag en donderdag zijn nog diverse kennissessies te volgen. Kijk hier voor het volledige programma.

The Wrap Garage

Praktische verdieping is ook te vinden in de The Wrap Garage – een initiatief van Fespa Nederland – waar alles draait om het aanbrengen van zelfklevende folie. Op de eerste beursdag vonden hier demonstraties plaats van het aanbrengen van Paint Protection Films (PPF) van 3M (Pro200-serie) en Window Tinting.

Woensdag 15 maart barst hier de strijd los om de titel ‘World Wrap Master Netherlands’. Twaalf wrappers gaan dan in verschillende rondes aan de slag en laten een jury zien wat ze aan wrapkwaliteiten in huis hebben. Uiteindelijk blijven vier topwrappers over voor de finale. Zij wrappen niet alleen een auto, maar krijgen ook nog een speciaal object om te wrappen, dat weer heel andere kwaliteiten vraagt. Om 20.00 uur woensdagavond wordt de winnaar bekendgemaakt. De winnaar mag in mei meedoen aan de mondiale finale tijdens Fespa Global Print Expo in München.

Lees voor korte impressie in woord en beeld van de eerste beursdag het artikel: Sign & Print Expo geanimeerd van start.

Een uitgebreid verslag van de beurs en de verschillende noviteiten is binnenkort te lezen in Sign+ Magazine nummer 3.

BEZOEK

Sign & Print Expo in Gorinchem is nog te bezoeken tot en met donderdag 16 maart. De beurs is woensdag geopend van 13.00 – 21.00 uur en donderdag van 10.00 – 17.00 uur.

Wil je de beurs bezoeken? Registreer je dan via deze link voor gratis toegang tot Sign & Print Expo 2023.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.