Signnieuws

Het Vlaams Innovatiecentrum voor Grafische Communicatie (VIGC) heeft onderzoek gedaan naar de kwaliteit van lichtkasten voor kleurbeoordeling. Het resultaat: slechts 7% voldoet aan de specificaties zoals vermeld in de ISO-norm 3664. Dit betekent dat de visuele vergelijking van een proef met een drukvel in de meeste gevallen niet correct is.

"Een visuele kwaliteitsbeoordeling is nog altijd zeer belangrijk in de grafische sector. Bij die kwaliteitsbeoordeling speelt de lichtkast, de verlichting aan de controletafel van de drukpers, een cruciale rol: zij bepaalt immers de visuele perceptie.", zegt Eddy Hagen, directeur en trendwatcher van het VIGC.

Meetmethode
Om een beeld te krijgen van de realiteit liet VIGC een student van de Artesis Hogeschool, Michiel Eysermans, als stageopdracht de kwaliteit van 72 lichtkasten bij een groot aantal drukkerijen controleren. Fons Put, senior consultant van het VIGC, ontwierp hiervoor een meetmethodiek die alle parameters van ISO 3664 controleert. Hierbij werd niet alleen gelet op kleurtemperatuur en op de hoeveelheid licht, maar ook op parameters als de metamerie-index. "We zien steeds meer optische witmakers in papier", licht Fons Put toe. "De eigenschap daarvan is dat die UV-licht omzetten in zichtbaar licht. Als de verlichting die gebruikt wordt om proeven met drukvellen te vergelijken, niet over het juiste aandeel UV-licht beschikt, krijg je metamerie, waardoor de proef en het drukvel er anders uitzien.

Gratis controle
Gezien het grote belang van een correcte lichtbron bij de visuele beoordeling van kleuren, biedt het VIGC nu aan haar leden een gratis, beperkte controle aan. Een volledige controle, uitgevoerd met gespecialiseerde meetapparatuur, om te zien of lichtkasten voldoen aan de ISO 3664-norm, kan tegen betaling gebeuren. Bedrijven die gebruik willen maken van dit aanbod, kunnen contact opnemen met het VIGC via info@vigc.be.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.