Signnieuws

Zipcon consulting en het Initiative Online Print (IOP) hebben de feiten over de duurzaamheid van print op een rijtje gezet. In een videoclip geven ze een duidelijk signaal af tegen greenwashing. Want communiceren zonder print is volgens hen onvoorstelbaar (#inconceivable).

Aanleiding is de bekendmaking van de Duitse supermarktketen REWE dat het uit duurzaamheidsoverwegingen gedrukte brochures gaat afschaffen. Volgens Zipcon en IOP wordt print door de retailer onterecht tot zondebok gemaakt als het om duurzaamheid gaat. Hun boodschap: print en digitaal horen bij elkaar.

Daarom is het #inconceivable-filmpje van Zipcon, met Bernd Zipper die ook zelf in beeld komt, en het IOP niet alleen een sterk pleidooi voor print, maar vooral een oproep om de argumenten ter discussie te stellen en correct te classificeren.

Copyright: zipcon consulting GmbH und Initiative Online Print e.V.

Ecologische voetafdruk

Rewe wil niet alleen de indruk wekken dat drukwerk achterhaald is en dat de toekomst uitsluitend bij digitale media ligt – de boodschap is ook eenzijdig en fout, aldus de twee initiatiefnemers voor de videoclip. De ecologische voetafdruk van digitale technologieën – inclusief hun energieverslindende serverfarms, hun behoefte aan zeldzame aardmetalen en hun energieopwekking, die vaak nog gebaseerd is op fossiele brandstoffen – wordt onder het tapijt geveegd.

Dat was reden genoeg voor een factcheck. Papier is immers niet alleen een hernieuwbare, duurzame grondstof, het is ook wereldkampioen recycling met een recyclingpercentage van bijna 90 procent. En brochures worden gemaakt van 100 procent gerecycled oud papier.

CO2-uitstoot

IT, cloud & co. zijn volgens Zipcon en IOP verantwoordelijk voor 5 tot 9 procent van het elektriciteitsverbruik, wat overeenkomt met 2 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot. Als de vraag naar energie aanhoudt zoals het nu is, kan dit cijfer tegen 2040 oplopen tot 14 procent. Natuurlijk is drukwerk ook niet emissievrij. Maar volgens de ‘Annual European Union Greenhouse Gas Inventory’ van het Europees Milieuagentschap is de grafische en papierindustrie de kleinste uitstoter van broeikasgassen onder de industrieën in Europa, met een aandeel van 0,8 procent in de uitstoot. In Duitsland is print goed voor slechts 1 procent van de CO2-uitstoot per persoon.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.