Signnieuws

VIGC, het Vlaams Innovatiecentrum voor Grafische Communicatie, heeft de nieuwe myPantone voor iPhone getest. "We konden vrij snel concluderen dat deze applicatie niet echt betrouwbaar is als kleurreferentie", aldus directeur Eddy Hagen.

Pantone profileert zichzelf als de autoriteit op het vlak van kleur, waardoor de verwachtingen natuurlijk hooggespannen zijn. "Toen ik hoorde dat Pantone een kleurreferentietool voor de Apple iPhone lanceerde, was ik ietwat verbaasd", zegt Eddy Hagen, directeur en trendwatcher van het VIGC. "De iPhone heeft geen gecalibreerd scherm, dus ik stelde me vragen bij de accuraatheid van de kleurweergave." Het VIGC voerde dan ook enkele eenvoudige tests uit om na te gaan of de applicatie de verwachtingen kon inlossen.

Twee toestellen, twee kleuren
Het VIGC heeft twee apparaten getest, dankzij de medewerking van Apple België, dat zowel een iPhone 3G als een iPod Touch – die hetzelfde scherm heeft als de iPhone 2G – ter beschikking stelde. Nadat de myPantone software werd geïnstalleerd op beide toestellen, riep het VIGC de kleur PANTONE GOE 37-5-1 C op en dit op beide toestellen, die dezelfde instellingen hadden. Deze zeer eenvoudige test wees echter uit dat de kleuren verschillend waren. Ook de gedrukte kleur in de PANTONE GOE waaier zag er anders uit dan deze die getoond werd op de iPhones.

Wanneer het VIGC de iPhone 3G – die een betere kleurweergave heeft dan de 2G en iPhone Touch – vergeleek met een LCD-scherm dat gecalibreerd was met de X-Rite Color Munki Design, merkte het opnieuw een duidelijk verschil op. Dit was gedeeltelijk te wijten aan de glans van het scherm van de iPhone, maar illustreert ook duidelijk de beperkingen van de schermen van de iPhone en iPod Touch.


Bijschrift: Dit beeld toont de vergelijking van de iPhone 3G met een gecalibreerde monitor waarvan de gamut vrij goed overeenkomt met sRGB. De iPhone 3G heeft niet alleen een kleinere kleurengamut, maar ook de glans van het scherm speelt een rol in de kleurwaarneming.

Op het internet kun je ICC-profielen vinden die specifiek voor de iPhone 2G en 3G zijn gecreëerd. Bij vergelijking in een softwaretool om ICC-profielen te visualiseren, is het onmiddellijk duidelijk dat geen van beide schermen in de buurt komt van het kleurbereik van sRGB (zoals meeste monitors in een kantooromgeving) en zeker niet in de buurt van AdobeRGB (zoals monitoren in prepress). De iPhone 3G heeft dan wel een groter kleurbereik dan de 2G en de iPod Touch, maar is nog steeds beperkt. Het is belangrijk om hierbij op te merken dat Apple nooit heeft beweerd dat de schermen van de iPhones sRGB zijn, of gecalibreerd.

VIGC voerde nog meer tests uit. Lees hier het volledige verslag.

Niet betrouwbaar
"We konden vrij snel concluderen dat deze applicatie niet echt betrouwbaar is als kleurreferentie", aldus Hagen. "Pantone had deze tool toch zeker op voorhand grondig moeten testen. Wij zagen al een duidelijk kleurverschil bij onze eerste test. Pantone profileert zich als dé kleurenautoriteit in de markt, en zoumoeten weten dat het scherm van de iPhone niet accuraat genoeg is om een visuele referentie te creëren."

Hagen vertaalt dan ook de gevolgen voor de industrie: "Ontwerpers specificeren kleuren in PANTONE, drukkers moeten deze kleuren respecteren in het drukwerk. We moeten dus een systeem hebben dat uitermate accuraat is, dat betrouwbaar is. Wat duidelijk niet het geval is met myPANTONE op de iPhone. Dit houdt zelfs een serieus risico in en resulteert hopelijk niet in een rechtszaak waarbij een drukker wordt aangeklaagd omdat het drukwerk niet lijkt op de myPANTONE referentie op de iPhone."

Uitspitten
Hagen raadt PANTONE dan ook aan om de zaak grondig uit te spitten: "Bij de lancering van PANTONE GOE, ongeveer twee jaar geleden, vergat PANTONE ook al te specificeren dat de RGB-waarden sRGB zijn en niet AdobeRGB, zoals het meest gangbaar is in prepress. Ook met deze nieuwe applicatie voor de iPhone maken ze hun reputatie als kleurenreferentie niet echt waar. Nochtans heeft de industrie een zeer grote nood aan betrouwbare kleurreferenties."
www.VIGC.be

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.