Signnieuws

Het Vlaams Innovatiecentrum voor Grafische Communicatie (VIGC) heeft uitgebreid een heel aantal bekende en minder bekende tools om pdf's te bekijken getest. De conclusie is: de meeste tools kunnen een PDF/X niet correct weergeven.

In totaal heeft het VIGC meer dan 20 tools getest, waaronder niet alleen Adobe Acrobat en Adobe Reader, maar ook populaire alternatieven als Foxit Reader en de in Mac OS/X ingebouwde 'Preview'. Naast deze desktopapplicaties zijn een aantal iPad apps getest en drie online tools voor het uitwisselen van pdf-bestanden.

"Men vergeet vaak dat een pdf-viewer eigenlijk hetzelfde doet als een rip: het vertaalt de informatie in de pdf naar een bepaald outputapparaat, in dit geval een scherm." verduidelijkt Didier Haazen, pdf expert van het VIGC. "Dit illustreert perfect het belang van onze test: als je met andere woorden een ongeschikte pdf-viewer gebruikt, ben je niet honderd percent zeker dat hetgeen je op je scherm ziet, hetzelfde is als wat er uit de RIP, bijvoorbeeld van een digitale drukpers, zal komen. We hebben in onze testen duidelijk kunnen vaststellen dat veel ontwikkelaars niet de volledige 'pdf reference' – meer dan 1300 blz dik – hebben geïmplementeerd. Hierdoor kennen de meeste tools een concept als 'overdruk' niet en dus kunnen ze dit ook niet correct tonen."

Conclusie
"Heel wat van de tools die we getest hebben, richten zich niet specifiek op de grafische sector. Maar voor de grafische industrie moeten we de lat wél wat hoger leggen: het niet correct weergeven van een pdf kan tot heel wat – onnodige – extra kosten leiden. Vandaar ons advies: gebruik enkel betrouwbare pdf-viewers in de grafische workflow. Adobe Acrobat en de gratis Adobe Reader zijn een goede keuze. De overige tools die we hebben getest, faalden allen op de meeste van onze testen." besluit Hagen.

Het volledige testrapport met een overzicht van de tests en de resultaten per applicatie kan worden aangekocht bij het VIGC.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.