Signnieuws

In 2022 waren er 2.357 slachtoffers betrokken bij een meldingsplichtig arbeidsongeval en veertig daarvan overleefden dit niet. Een derde van de ongevallen leidde tot blijvend letsel.

Vallen van hoogte is een van de belangrijkste vormen van een bedrijfsongeval. Ook in de signbranche wordt veel op hoogte gewerkt.

Vallen van hoogte en in contact komen met een arbeidsmiddel, zoals een machine, waren de belangrijkste ongevalstypen. Ook vinden er veel ongelukken met een voertuig plaats. Dat blijkt uit de jaarlijkse Monitor Arbeidsongevallen, waarbij de Nederlandse Arbeidsinspectie zich baseert op afgeronde ongevalsonderzoeken.

Sectoren en kleine bedrijven

De meeste arbeidsongevallen deden zich voor bij waterbedrijven en afvalbeheerders. Ook de bouwsector scoorde hoog. Hoeveel arbeidsongevallen in de signbranche plaatsvonden, wordt niet specifiek vermeld in het rapport.
Mannen zijn het vaakst betrokken bij een arbeidsongeval. In de sectoren die hoog scoren zijn mannen oververtegenwoordigd. Slechts 1 op de 8 slachtoffers is een vrouw. Verder vinden er bij kleine bedrijven veel vaker ongevallen plaats dan bij grote bedrijven. Gemiddeld genomen is een kwart van de slachtoffers ouder dan 55 jaar. In 13 procent van de gevallen zijn de slachtoffers jonger dan 25 jaar.

Gevaarlijke stoffen

Verder heeft de Arbeidsinspectie de ongevallen met gevaarlijke stoffen in kaart gebracht. Het gaat dan om stoffen die bij contact direct letsel kunnen veroorzaken. 35 procent van de ongevallen met gevaarlijke stoffen vindt plaats in de industrie, maar ook de handel scoort hoog met 16 procent. In meer dan de helft van de gevallen gaat het om brandwonden of bevriezingen.

Melden verplicht

Arbeidsongevallen moeten volgens de Arbeidsomstandighedenwet direct aan de Nederlandse Arbeidsinspectie worden gemeld. Dat moet als het slachtoffer wordt opgenomen in het ziekenhuis, wanneer sprake is van blijvend letsel of als het slachtoffer is overleden aan de gevolgen van het ongeval.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.