In samenwerking met ontwerper Jur Strelitski heeft Dehullu Sign Systems een nieuwe milieuvriendelijke en milieubestendige bewegwijzering op palen ontwikkeld. De bewegwijzering is vervaardigd uit bambosiet, een uit bamboevezels gefabriceerd composiet-plaatmateriaal. Het eerste project is opgeleverd in Brabant.
De wegwijzerpaal bestaat uit een aantal standaard elementen, een pictogramblok, een top- en een sluitblok. De verwijzingen bovenop de paal en de pictogrammen en verwijzingen in het pictogramblok worden met een lasersnijder uít het materiaal gehaald, waardoor geen (milieubelastende) materialen toegevoegd worden. Het materiaal is bestand tegen weer, water en wind en kan jaren mee, volgens Dehullu.
Met de opening van het nieuwe Brabantse wandelpad ‘Anders langs de Maas' heeft Dehullu zijn eerste project opgeleverd. De bewegwijzering is uitgezet over de 70 kilometer lange route van het wandelpad. Ontwerper en beeldend kunstenaar Jur Strelitski betrok het in Nederland vrij onbekende materiaal bambosiet in zijn ontwerp, dat werd uitgevoerd in opdracht van Landschapsbeheer Oss en de stichting Maasmeanders.
Uitgebreid getest
Bambosiet wordt op alternatieve wijze gefabriceerd. Bamboevezels worden, na het impregneren met een formaldehyde-vrije en hittegevoelige hars, onder zeer grote druk en bij hoge temperatuur in een mal geperst. Hierdoor ontstaat een paneel dat nog harder en compacter is dan ander plaatmateriaal. Bambosiet heeft een warme en natuurlijke uitstraling en is zeer geschikt voor buitengebruik. Voor Dehullu was het gebruik van Bambosiet nieuw. Daarom heeft het bedrijf uitgebreid getest hoe het materiaal verwerkt en bewerkt kon worden en hoe het zich onder bepaalde weersinvloeden en in water gedraagt.
Strelitski leerde het materiaal in China kennen, waar het veelvuldig verwerkt wordt. Strelitski: "Bambosiet is in China ontwikkeld als een surrogaat voor hardhout, om geen bossen te hoeven opofferen aan alle spoorlijnen die nog aangelegd moesten worden. Het materiaal is zeer weerbarstig en kan slechts met de diamantzaag en lasersnijder worden bewerkt."
Foto: Jur Strelitski