Signnieuws

Om ongewenst gedrag op de werkvloer te voorkomen is een effectieve aanpak noodzakelijk. Een vertrouwenspersoon kan hierbij helpen. Daarvoor heeft TNO een praktische wegwijzer ontwikkeld.

Foto: Alejandro Escamilla (Unsplash)

Eén op de zes werknemers heeft wel eens te maken met ongewenst gedrag van collega’s of leidinggevenden. Bij het aanpakken van ongewenst gedrag op de werkvloer kan een vertrouwenspersoon een belangrijke rol spelen. Bijna 40% van de werknemers heeft niet de mogelijkheid een vertrouwenspersoon te raadplegen.

Veilige werkomgeving

TNO heeft, op verzoek van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,  de Wegwijzer Vertrouwenspersoon Ongewenste Omgangsvormen samengesteld. De wegwijzer moet een positieve bijdrage leveren aan het creëren van een veilige werkomgeving en richt zich op werkgevers, werknemers én vertrouwenspersonen.

Vertrouwenspersoon

Medewerkers die last hebben van ongewenst gedrag van collega’s of leidinggeven vinden het vaak moeilijk hun verhaal te doen bij een manager. Om die reden stellen organisaties interne of externe vertrouwenspersonen aan. Zij fungeren als eerste opvang voor medewerkers die grensoverschrijdend gedrag ervaren en kunnen hen adviseren en begeleiden. Daarnaast heeft de vertrouwenspersoon een preventieve rol.

Wegwijzer

De Wegwijzer Vertrouwenspersoon Ongewenste Omgangsvormen bevat informatie over de wettelijke kaders, de taken en verantwoordelijkheden, het profiel, competenties en de positionering van de vertrouwenspersoon. Ook zijn er voorbeelden opgenomen.

Inschrijven nieuwsbrief

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.