Signnieuws

Wetenschappers van Xerox geven het begrip ‘kleuren op nummer' met de ontwikkeling van een nieuwe computertaal een nieuwe betekenis. Door deze taal worden gedetailleerde beschrijvingen van kleur, zoals ‘zonnig geel', vertaald in mathematische algoritmes die aangeven hoe een computer die specifieke tint moet aanmaken.

De mogelijkheid om met eenvoudig te begrijpen zinnen zoals ‘maak het blauw wat levendiger' of ‘maak de huidtoon iets warmer' de kleuren aan te passen, heeft grote gevolgen voor grafici, fotografen en kantoorpersoneel.

Online testlab
Om de mogelijkheden van de nieuwe ‘Natural Language Colour' technologie te tonen is Xerox een interactieve demonstratie gestart in het online testlab Open Xerox. Tijdens de demo kunnen gebruikers kleuren in specifieke gebieden van een foto veranderen zonder complexe editing software te gebruiken. Terwijl de wetenschappers verder onderzoek verrichten naar deze technologie is er nu al een versie beschikbaar onder de naam ‘Color by Words' in de onlangs gelanceerde Xerox Phaser 7500 kleurenprinter.

"Je hoeft geen kleurenwetenschapper te zijn om tot de juiste kleur te komen", aldus Karen Braun, kleurwetenschapper bij het Xerox Research Center in Webster (NY). "We hebben een instrument ontwikkeld dat zo natuurlijk en eenvoudig te gebruiken is, door gewoon te beschrijven wat je wilt wijzigen."

Vertalen
Om tot de ontwikkeling van de ‘Natural Language Colour' technologie te komen, gebruikten de Xerox kleurwetenschappers speciale meetinstrumenten (de zogenaamde colorimeters) om nummers met specifieke kleureigenschappen, zoals licht en donker, kleurnaam en helderheid, met elkaar te associëren.

Het specificeren van een exacte kleurnaam voor een verzameling van nummers is geen eenvoudige opgave, want er zijn veel 'vage grenzen' als het gaat om het beschrijven van kleur. Bijvoorbeeld, wanneer is blauw 'groenachtig blauw' of 'blauwachtig groen'? Is er verschil tussen die twee? Het team van Braun, bestaande uit kleurwetenschappers, ingenieurs en praktijkspecialisten, heeft focusgroepen bestudeerd om te leren hoe mensen het onderscheid tussen de verschillende kleuren en verschillende tinten omschrijven. Mensen waren verrassend consistent met elkaar in het taalgebruik omtrent kleuren. Met meer dan 65 woorden in zijn vocabulaire, kan de software meer dan 50.000 mogelijke kleurvariaties maken.

Precieze kleuraanpassingen
De technologie van Xerox kan de kleur in specifieke gebieden van de afbeelding wijzigen zonder dat dit gevolgen heeft voor de rest van het document. De juiste instructies worden verzonden naar de printer en het beeld wordt afgedrukt.

Op dit moment is het testen van de technologie mogelijk in het Frans, Spaans, Italiaans, Engels en Duits op www.xerox.com/open.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.