Signnieuws

Iedereen die vertrouwd is met een kleurdoos, kan de kleur ‘anjerroze' beschrijven, maar hoeveel mensen kunnen die kleur ‘correct' laten verschijnen in een document of computerscherm? Xerox wetenschappers ontwikkelen een nieuwe technologie om de aanpassing van kleuren in een document even eenvoudig te maken als het beschrijven van een kleur.

Gebruikers hoeven bijvoorbeeld slechts ‘maak de lucht dieper blauw' in te typen of een stemcommando ‘maak de achtergrond anjerroze' af te geven en de software doet de rest. Deze uitvinding die nog in het researchstadium verkeert, creëert een ‘kleurentaal' door menselijke beschrijvingen van kleuren te vertalen naar exacte numerieke codes die machines gebruiken om kleurendocumenten af te drukken.

"Tegenwoordig werken er in kantooromgevingen veel non-experts die wel weten hoe de kleur er zou moeten uitzien, maar geen idee hebben hoe zij de kleur zouden kunnen manipuleren om het gewenste resultaat te krijgen", aldus Geoffrey Woolfe, hoofdonderzoeker bij de Xerox Innovation Group. "Je zou geen kleurenexpert hoeven te zijn om de lucht iets dieper blauw te maken of om een beetje geel aan een zonsondergang toe te voegen."
Bij de jaarlijkse meeting van de Inter-Society Colour Council (ISCC) voor 2007 beschreef Woolfe zijn werk in een artikel met de naam ‘Natural Language Colour Editing'. Xerox heeft octrooi aangevraagd voor de technologie.

Woolfe's ontdekking houdt in, dat bij apparaten zoals kleurenprinters op kantoren en commerciële persen kleuraanpassingen kunnen worden verricht, zonder dat men het fijne van de mathematische kant van het verhaal hoeft te weten. Op een printer of monitor wordt bijvoorbeeld kardinaalrood in werkelijkheid tot uitdrukking gebracht door een reeks mathematische coördinaten. Deze identificeren een specifieke regio in een driedimensionale ruimte, die het gamma is van alle kleuren die het apparaat kan weergeven of afdrukken. Om die kleur minder oranje te maken vervormt de kleurenexpert deze regio tot een nieuwe regio in het gamma.

De mogelijkheid om gewone woorden te gebruiken om kleuren aan te passen, zal vergaande implicaties hebben voor zowel leken als voor experts. Denk aan grafische vormgevers, drukkers, fotografen en andere professionals die een aanzienlijke hoeveelheid tijd besteden aan de fijnafstemming van kleuren in documenten.
Woolfe richtte zijn onderzoek op algemene menselijke beschrijvingen van kleur. Hij kwam erachter dat gewone woorden, die worden gebruikt om onderscheid te maken tussen verschillende tinten en kleuren, gekoppeld (‘mapping') konden worden aan de door ingenieurs gecreëerde technische taal van de kleur. Dan kunnen ze worden gebruikt in apparaten zoals kleurenprinters voor kantoren en commerciële drukpersen.
"Het innovatieve aspect hieraan is de mappingtaal", zegt Woolfe. "Wij hebben bij Xerox ontdekt dat je heel bruikbare resultaten krijgt als het lukt om de menselijke dimensie aan de mathematische dimensie te koppelen."

Relevante link: www.xerox.com/innovation

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.