Signnieuws

Zelfstandigen zonder personeel zijn net zo hard getroffen door de crisis als de gemiddelde ondernemer in het MKB. Opvallend is dat de zzp'er die zichzelf karakteriseert als ondernemer beter met de crisis omgaat dan de zzp'er die zichzelf zelfstandige, zzp'er of freelancer noemt.

EIM heeft een onderzoek uitgevoerd onder zzp'ers. Geschat wordt dat Nederland ruim 400.000 zzp'ers telt. Uit het onderzoek blijkt dat zzp'ers voor het grootste gedeelte niet anders geconfronteerd worden met de crisis dan de gemiddelde MKB-onderneming; de gemiddelde omzetdaling was ongeveer 6 procent.

De voornaamste oorzaken voor de omzetdaling zijn de druk op de tarieven (prijzen), de afgenomen omvang per opdracht en een verslechterd betalingsgedrag (langere termijnen en meer wanbetaling). Het aantal opdrachten is in 2009 per saldo amper afgenomen.

De omzetdaling vindt zijn weerslag in lagere uitgaven aan pensioen en arbeidsongeschiktheidsverzekering. Er waren in 2009 wel meer zzp'ers die in zichzelf geïnvesteerd hebben door scholing. De best presterende zzp'ers zijn diegenen die zichzelf als ondernemer zien, hun kennis en vaardigheden verkopen, middelbaar of hoger opgeleid zijn en werkzaam zijn in een hoger marktsegment.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.