Nouveau Deco Patterns

NOMINATIE – Tentoonstellings- & Evenementenbouw – SIGN+ AWARD 2022

PROJECTINFORMATIE

 • Categorie:
  Tentoonstellings- & Evenementenbouw
 • Inzender:
  PPP Nederland
 • Opdrachtgever:
  Stedelijk Museum Kampen
 • Ontwerp:
  Christie van der Haak

Stem op dit project

ANDERE BETROKKEN BEDRIJVEN
Signcare (montage)

PROJECTOMSCHRIJVING
Een uitdagend all-in-one project om de binnenkant en buitenkant van het Stedelijk Museum te Kampen ‘aan te kleden’ met prachtige Nouveau Deco Patterns van kunstenares Christie van der Haak. Het hele object is zowel buiten als binnen digitaal in kaart gebracht.
Er is intensief applicatie- en technisch overleg met het museum geweest om tot de juiste materiaalkeuzes te komen. Tegelijk liep het colourmatchproces in samenspraak met Christie van der Haak om tot de juiste kleurstellingen te komen. Uiteindelijk zijn de vloeren, wanden binnen en buiten, ramen en deuren gemonteerd binnen 1,5 week.

ROL IN HET PROJECT
Van begin af aan was PPP bij dit project betrokken, ook met een adviserende rol (mogelijkheden wanden in- en exterieur en de vloeren binnen). Onderzocht moest worden welke materialen geschikt zouden zijn en hoe een schots en scheef 15e-eeuws pand kon worden voorzien van aansluitende patronen op de wanden en vloeren. Daarna volgde het meten en digitaliseren van het gebouw om tot een opmaaktekening te komen. Vervolgens de prepressfase (om met monteur en museum tot de gewenste montagetekeningen te komen) en tot slot de productie en montage/montagebegeleiding.

GEBRUIKT MATERIAAL
Exterieur: Macal WW300; interieur: vloer – digital Floor vinyl type 4; ramen – MacDot Transparant, Avery Dennison MPI2000HOP en DOL2460; muren – Airtex Greyback, Easy Dot White, geschuimde pvc-platen, blockout Banner.

GEBRUIKTE APPARATUUR
HP latex 3600 en Agfa Tauro 2500 LED (UV), afwerking op Zünd G3 L3200; montage: hoogwerkers, trappen en steigermaterialen.

BIJZONDERHEDEN
Gevelbekleding (waarin zeer strakke patronen leidend zijn), aanbrengen op en in een pand waarbij geen hoek, wand of vloer haaks of waterpas is. Diverse materialen gebruiken om deuren, ramen en objecten ‘weg te werken’ om wanden in zijn geheel te laten doorlopen. Mooi is dat het museum de signwereld heeft omarmd en nu bijna elke expositie signing inzet ter ondersteuning.
Additioneel heeft PPP voor het museum een online behangshop ontwikkeld. Hierin konden bezoekers patronen uit de expositie als behang kopen, waarbij men online zelf de opmaak in de hand had.

Stem op dit project

COMMENTAAR JURY
Laat je niet op het verkeerde been zetten. De zichtbare prints met Nouveau Deco Patterns zijn de kunstwerken. Zonder de signmaker was de tentoonstelling in deze vorm niet mogelijk. Bijzonder door de complexiteit aan gebruikte materialen. Petje af voor het inmeten en de montage: geen muur, wand of vloer loopt haaks. Innovatief door de webshop, waar de patronen als behang kunnen worden besteld.

Terug naar overzicht


Sponsoren


Tevens wordt de Sign+ Award 2022 ondersteund door de volgende ambassadeurs:

Glasfolie SuncontrolSI’BON en Techniek Nederland

.

De Sign+ Award 2022 is een initiatief van Sign+ Magazine / Sign.NL