Het was alweer tien jaar geleden dat Vink Kunststoffen een LEDdag hield. Hoog tijd voor een update, want de innovaties gaan snel in dit segment. Onlangs werd een selecte groep klanten bijgepraat over de laatste ontwikkelingen.
In een daarvoor speciaal neergezette tent ontving Vink Kunststoffen in Didam op donderdag 5 oktober een kleine zestig relaties. De laatste ontwikkelingen op ledgebied stonden deze middag, die werd afgesloten met een luxe buffet, centraal.

De kunststofleverancier in Didam levert namelijk ook innovatieve ledproducten van Lucoled, Iventronics (vroeger Osram), GE Current, Leddex en SloanLed. Beschikbaar voor de lichtreclame-industrie en toepasbaar in signs, displays, winkelinrichting, standbouw en bewegwijzering. Het bijzondere is dat Vink haar kennis van kunststoffen kan combineren met die van ledverlichting, om zo voor elke toepassing te komen tot een optimaal resultaat, aldus Erik Schepes, business development manager Signs & Graphics bij Vink Kunststoffen. Samen met collega Carla Giesen had hij het programma voor deze LEDdag samengesteld.
Naast inleidingen van de diverse leveranciers, was er tussendoor volop gelegenheid om verschillende producten live te aanschouwen en gerichte vragen te stellen. Drie producten stalen daarbij de show.
Laserlichtlijn
Ten eerste de zogenoemde laserlichtlijn van enkele millimeters doorsnede. Ontwikkeld door het Nederlandse bedrijf Fibr8. Eigenlijk is het een glasvezel (fiberglass) op de rol, dat is dusdanig bewerkt aan de buitenkant dat de ingevoerde hoeveelheid licht (afkomstig van een laser) niet blijft opgesloten tot het uiteinde van de glasvezel (zoals bij datatransmissie), maar juist onderweg over de volle lengte egaal naar buiten treedt. Hoe langer de afstand (voor signtoepassingen gaat men tot 15 meter), des te zwaarder is de benodigde laser. Beschikbaar met bijvoorbeeld blauw, rood, groen of wit licht. Ook RGB is mogelijk, maar dat zit niet in het pakket dat Vink nu aanbiedt.

Op dit moment wordt deze laserlichtlijn met name toegepast op luxe jachten, maar de kunststofleverancier onderzoekt samen met Fibr8 wat de mogelijkheden zijn om het te gebruiken in bijvoorbeeld de interieurwereld, retail en horeca. Naast het fraaie optische effect, is het grote voordeel dat de laserlichtlijn onder zware (corrosieve) omstandigheden kan worden ingezet (zelfs onder water), zolang de lichtbron (laser) maar goed is beschermd.
Lumaire lichtpanelen
Ook de Lumaire lichtpanelen van Leddex, gevestigd in Litouwen, sprongen in het oog. Om een homogene uitlichting middels edgelight over de hele plaat te krijgen, wordt hierbij niet gebruikgemaakt van een raster dat is aangebracht middels zeefdruk, laser of graveren, maar een structuur in het plaatmateriaal dat tijdens het extruderen wordt gevormd. Hierdoor is de uitlichting nog intenser en egaler, aldus managing director Tomas Šateika.

Tetra Contour Flex
De demonstraties die Andrew Prendergast van GE Current gaf met Tetra Contour Flex, trokken ook de nodige aandacht. Niet alleen omdat het een aardige imitatie van neon is met led, maar vooral vanwege de eenvoudige montage. Flexibel twee kanten op te buigen in een minimale radius van 1” en beschikbaar in wit (3200K, 6500K) rood, blauw, groen, amber en rood-oranje.

Een uitgebreid verslag van de LEDdag van Vink Kunststoffen is te lezen in Sign+ Magazine nr. 7-2023 dat eind oktober uitkomt. Hieronder een sfeerimpressie in foto’s.