Signnieuws

De laatste editie van de beurs ISE in Amsterdam ging dinsdag 11 februari van start. Ondanks de afwezigheid van velen door het Coronavirus en storm Ciara, was het nog steeds behoorlijk druk in RAI.

De eSports-arena van Panasonic Business trok veel aandacht.

De al eerder gedane conclusie dat de grootste audiovisuele beurs ter wereld te groot is geworden voor het evenementencomplex RAI, bleek gisteren op dag één al terecht, terwijl het in vergelijking met voorgaande jaren relatief rustig was.

Tenthallen

Op de beurs zijn volgens de organisatie deze week 1.318 bedrijven aanwezig. Opnieuw moesten er voor de RAI extra ‘tenthallen’ worden opgezet om alle exposanten een waardig plekje te geven. Naar schatting komen deze dagen tussen de 70 en 80 duizend mensen naar RAI Amsterdam. Integrated Systems Europa noteerde 6,7 procent meer voorregistraties dan vorig jaar.

Afwezigen

Opmerkelijk genoeg ging het deze editie vooral over de afwezigen. Door het Coronavirus besloten zo’n vijftig Chinese exposanten en nog eens twintig andere bedrijven niet naar Amsterdam te komen. Daar kwam storm Ciara nog eens overheen. Hoeveel mensen – al dan niet noodgedwongen door geannuleerde vluchten – uiteindelijk een rode streep door de beurs hebben moeten zetten, is niet te meten. Frappant was wel dat de grootste afwezige van de techgiganten, het Zuid-Koreaanse LG, veruit het meest over de tong ging. Schitteren door afwezigheid kreeg zo een nieuwe dimensie. Ditmaal was het geen geniale marketingtruc. Overigens viel het aantal mondkapjes onder de bezoekers op ISE wel mee.

Ze waren er wel, bezoekers met een mondkapje (tegen verspreiding van het Coronavirus), maar zeker niet in overvloed.

Druk

Het was dus ‘rustig’ op dag één van ISE 2020. Rustig staat tussen haakjes, omdat het is afgezet tegen de voorgaande jaren. Behoorlijk druk is bij ISE in Amsterdam blijkbaar al het nieuwe rustig. De parkeerplekken van RAI zaten ’s ochtends vroeg al overvol. Vele bezoekers werden tot hun ongenoegen naar de kilometers verderop gelegen Amsterdam Arena gedirigeerd om te parkeren. Eenmaal binnen was het alsnog slalommen tussen het internationale publiek door. Illustratief: de grote stand in hal 12 die oorspronkelijk voor LG was gereserveerd, stond vol met eetkraampjes. Tussen 12.00 en 13.30 uur was daar nauwelijks een vrij tafeltje te vinden.

De stand van LG was omgetoverd tot ‘foodarea’.

Te klein

De conclusie die de ISE-top al eerder had getrokken – dat het RAI-complex te klein is geworden voor ISE – bleek dus zelfs in relatieve rust meer dan terecht. Jammer voor Nederland, maar volgend jaar is het de kans aan Barcelona.

Ontwikkelingen

Inhoudelijk gezien was het overigens prima vertoeven in Amsterdam. De beurs bood een overvloed aan ontwikkelingen op het gebied van digital signage, oplossingen voor winkels en hotels, virtual reality en systemen voor stadions en heel veel meer. Wat betreft digital signage toonden de grote spelers vooral hun ontwikkelingen met betere, grotere en slimmere schermen. Ook de projectoren blijven doorontwikkelen en gaan steeds meer in de richting van driedimensionale projectie. Voor beide geldt dat 4K de standaard is.

ISE is nog te bezoeken tot en met vrijdag 14 februari.

In de volgende editie van Sign+ Magazine een uitgebreid beursverslag.

Hieronder een filmpje van de eerste dag:

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.