Signnieuws

Het Innovatie Platform van Fespa Nederland was dinsdag op bezoek bij Nautasign. Beide organisaties willen ‘duurzaamheid’ meer handen en voeten geven. Nautasign stapt in de textielmarkt en het Innovatie Platform onderzoekt de mogelijkheden van het recyclen van pvc.

Marco Kedde en Dennis Bouhof, directeur-eigenaren, gaven in vogelvlucht een presentatie van Nautasign. Een leverancier voor de sign- en textielprintmarkt in Nederland en België. Kedde: “Ons DNA is ontstaan in de belettering en, via grootformaat printen, hebben we nu ook de textielmarkt betreden.” De omzet groeide in deze periode (2003 -2019) van 3 naar ruim 24 miljoen euro, waarbij machineverkoop goed is voor ongeveer 20 procent van de omzet. “We zijn absoluut een materiaal-gedreven organisatie”, aldus Kedde, “dedicated aan media op de rol. Dus geen platen en papier. Maar in de markt onderscheiden we ons juist ook op machinegebied.”

Enkele leden van het Innovatie Platform van Fespa Nederland tijdens de rondleiding bij Nautasign.

Textiel ‘heilig’

In 2019 heeft Nautasign textiel ‘heilig’ verklaard. Een bewuste keuze. Kedde: “De drang naar pvc-vrije applicaties in de markt is voor ons een belangrijke drijfveer. Een andere reden is dat de producten voor dit marktsegment volwassen zijn geworden. Denk bijvoorbeeld aan dye-sublimatieprinters. Ook zien we dat de reguliere markt voor grootformaat printen afvlakt, terwijl de echte ‘golf’voor digitaal geprint textiel er eigenlijk nog aan moet komen. Slechts een klein percentage in deze markt wordt momenteel digitaal geprint.” Kedde verwacht dat de kledingindustrie, waar de verspilling en milieubelasting nu nog enorm is, digitaal printen wel moet omarmen. Voorts biedt textiel voor softsignage logistieke en dus milieuvoordelen.

Marco Kedde, algemeen directeur van Nautasign, vertelde dat de distributeur vol inzet op digitaal geprint textiel.

Met de HP Stitch en de Epson SureColor SC-F serie heeft Nautasign zes modellen sublimatieprinters in huis (zowel direct als transfer). Recent is Nautasign distributeur van Kornit geworden en beschikt daardoor ook over een assortiment direct-to garment printers met pigmentinkten: van instapmodellen voor het printen van lage volumes kleding tot industriële printers (direct-to-fabric) voor het printen van hoge volumes kleding of andere soorten textiel. Verder vertegenwoordigt het kalanders van Klieverik.

Testprints op textiel afkomstig van een HP Stitch dye-subprinter.

Marketing en automatisering

Naast het maximaal vervangen van textielproductie door digitaal printen, heeft Nautasign ook andere ‘duurzaamheidsstippen’ op de horizon gezet. Media, waar mogelijk, vervangen door pvc-vrije producten en in 2023 wil men het eigen pand geheel onder energielabel C hebben.

Nautasign heeft automatisering volledig omarmd, ook in het logistieke traject.

De Industry Innovators van Fespa Nederland waren onder de indruk van de heldere en vastberaden koers van Nautasign en de wijze waarop het bedrijf automatisering heeft omarmd, zich online manifesteert en marketing bedrijft. Ook de keuze om printsystemen alleen te leveren met PrintFactory, een modulaire softwareoplossing voor de professionele signmaker of grootformaat printbedrijf (ook geschikt voor Web2Print omgeving) van Aurelon, getuigt van een volstrekt eigen visie.

Werkgroep Duurzaamheid

Aansluitend werden door het Innovatie Platform van Fespa Nederland nieuwe piketpaaltjes geslagen voor de verschillende werkgroepen (Duurzaamheid, Fespa 2.0 en Bedrijfsbezoeken). Eerder was er in de werkgroep Duurzaamheid geconcludeerd dat er veel meer kennis moet komen over de herbruikbaarheid en recyclebaarheid van materialen. Zo is er een initiatief uit Australië om pvc-houdende materialen te recyclen, dat mogelijk ook in Europa levensvatbaar is. Een test moet dat uitwijzen. Verder blijkt er een recycletraject voor gesiliconiseerd rugpapier te bestaan. In Ede werd besloten dat men zich, samen met een expert op het gebied van afvalstromen, verder gaat verdiepen in deze materie. Wordt vervolgd.

Dennis Bouhof, mede-directeur Nautasign, geeft tekst en uitleg in de eigen trainingsruimte voor applicatie van zelfklevende materialen.

In Sign+ Magazine nummer 2-2020 (verschijnt half maart) een uitgebreider verslag van de bijeenkomst van het Fespa Innovatie Platform.

Inschrijven nieuwsbrief

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.